en

Camino Aragones weetjes

Camino Aragones

Deze Camino start op top van de Col du Somport 1634m, eindigt in Puerte la Reina en heeft een lengte van 165 km. Het is een redelijk onbekende camino maar daarom niet minder interessant.

De Summus Portus, zoals de Romeine zeiden, werd gebruikt om vanuit het zuid-oosten van Frankrijk (Arles route) de Pyrreneeën over te steken.

De top is te bereiken vanuit Jaca, Spanje met een busverbinding.           Vanuit Frankrijk is er een busverbinding vanuit Oleron St Marie.

De Route

In diverse reisgidsen/boeken wordt deze Camino in 6 etappes opgedeeld varierend van 18 tot 32 km. Het is in korte tijd een zeer afwisselende wandeling die begint met een lange afdaling naar Jaca. Er wordt gelopen door de "steppe van Aragon'waarbij de rivier je metgezel is of nooit ver weg. We passeren de grens met Navarra nabij Ruesta waar de verlatenheid van het dorp voelbaar is. Klimmend naar 900 m hoogte op de alto de Pena Musera bereiken we voorlopig het hoogste punt. Vervolgens brengt de weg ons na Sanguesa door een eenzaamheid waar het woord civilistaie niet bestaat. De laatste  etappe doet ons weer op de grond landen met de drukte van de snelweg en stad.

Hoe er te komen?

De camino Aragones is een relatief korte camino waar je een mooie aanlooproute aan vast kan "plakken". Zelf ben ik begonnen in Lourdes maar een start vanuit Oloron Sainte Marie is ook mogelijk. Beide plaatsen zijn goed bereikbaar met de trein. Je kunt vliegen op Toulousse en met de trein verder of vanuit Nederland met de trein direct op de genoemde plaatsen. Vliegen is sneller maar wel iets duurder.

Het eindpunt van je route kan in Pamplona liggen en van daaruit gaat er een vliegverbinding naar Madrid en door naar Amsterdam. Je kunt ook aansluiten in Puente la Reina op de camino Frances.

Overnachtingen

In alle plaatsen die je aandoet en die beschreven zijn vind je herbergen. Sommige kunnen van te voren gereserveerd worden. Mijn ervaring met deze route qua overnachtingen is positief, het nivo van de herbergen is ronduit goed. Natuurlijk is het overal anders, waar misschien de voorzieningen iets minder zijn is de sfeer weer helemaal goed. Op de route staan moderne/gerestaureerde herbergen die op een enkeling na voorzien zijn van Wifi. In Asson, Arudy en Serrance kan je slapen bij de lokale kerken/parochiehuizen. In Spanje is in iedere routeplaats wel een herberg en dit geeft meestal geen problemen. Nu is het wel zo dat mijn camino heeft plaats gevonden in het voorjaar, mei, waarin het super rustig was.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid gedurende de route is uitstekend. Het telefoonnetwerk is overal bereikbaar en met het vrijgeven van de roming

WiFi is bijna overal toegankelijk, de toegang is meestal achter een wachtwoord maar de wachtwoorden hangen in veel zaken/restaurants gewoon aan de muur. 

Op een paar plaatsen is een open netwerk.

Kaarten, Reisboeken, App's

In de reisgids "Te voet naar Santiago de Compostela", van Paco Nadal, de Nederlandse uitgave staat de camino Aragones helemaal benoemd en uitgeschreven met foto's, routekaarten, hoogtekaarten zoals te zien op deze site. In de gids wordt uitgebreid stil gestaan bij voorbereiding, geschiedenis, kunst langs de route, uitrusting etc.

Er zijn voldoende App's beschikbaar die de camino ondersteunen. Zelf had ik de betaalde app van The Wise Pelgrim en dan alleen Aragones, hierin staan alle relevante gegevens.

De site www.gronze.com is een Spaanstalige site met werkelijk alle info die je kan bedenken over de camino's

Roamingkosten afgeschaft per juni 2017

Wat betekent dit alles voor ons? Simpel gezegd ben je straks een stuk voordeliger uit als je binnen de EU op vakantie gaat en contact wil onderhouden met het thuisfront. Zolang je binnen je bundel blijft, is er niets aan de hand en hoef je geen extra kosten te betalen. Als je bijvoorbeeld je maximumaantal belminuten of MB's overschrijdt, moet je daar uiteraard wel voor betalen. De bedragen hiervoor verschillen per provider, maar worden niet langer aangevuld met roamingkosten.  

Voorbereiding

De Camino Aragones is er niet één die je zonder enige voorbereiding kunt lopen, ik ga hier niet alles benoemen wat allemaal nodig is om je reis tot een goed einde te brengen. Op andere sites staan veel bruikbare tips waar ik naar verwijs.

https://www.wandelvrouw.nl/camino-portugues-costal-overzicht/

 https://www.santiago.nl/

De site van Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob geeft van alle camino's uitgebreidde informatie. Bijna alles is te vinden op de site, de site is vrij toegankelijk hoewel een lidmaatschap natuurlijk wel wordt gewaardeerd. Maar gelijk een goede gastheer is een donativo altijd welkom

Als laatste!