en

en-Tiebas - Puente la Reina

05/05/2017

Dag 15: Tiebas - Puente la Reina 20.1 km

Al vroeg vertrokken uit Tiebas om de ergste warmte te voorkomen maar dat was niet nodig geweest want we hebben de zon nauwelijks gezien.
Het eerste gedeelte van vandaag liep parallel aan de snelweg, de vrachtauto's op zo'n 15 meter naast je. Gelukkig duurde dit niet lang en konden we onder de weg door richting Puente. Ook nu weer gelopen door een mooi landschap met een prachtige flora.

Halverwege het lopen waren we beland in Enèriz en daar werd het voor Laura teveel, sinds de val van gisteren, of was het alweer daarvoor? is het lopen voor haar pijnlijk, ondanks de medicatie.
Taxi gebeld en deze heeft haar naar de alberque gebracht hier in Puente la Reina.

Weer op de route kwamen we langs de kapel van de Heilige Maria van Eunate (Honderd deuren in het Baskisch). De kapel werd in de 12e eeuw door de Tempeliers gebouwd en heeft hetzelfde de 8-hoekige ontwerp als de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. Opvallend is het gewelf met acht ribben zonder centraal punt en het grote interieur waarvan de symmetrie alleen door de apis (halfronde nis in dit geval) wordt onderbroken. Met de informatie vooraf over deze kapel sta je wel anders te kijken. Indrukwekkend! Niet lang na ons kwam er een Duits stel, gingen de kapel binnen en stonden met 15 seconden weer buiten. Ik raakte even in gesprek met hen en ze hadden geen idee van wat ze gezien hadden.

Weer 2 km verder lag Obanos en volgens de oudheid kwamen hier twee Camino's te samen Frances en Aragon, in Puente la Reina denken ze daar anders over.

Om even 13.00 uur arriveerden we in Puente la Reina en direct was het er veel drukker. Tientallen mensen op de straat en bijna overal albergues en naar mate de dag vorderde werd het steeds drukker.
Na eerst een lekkere douche in de nog rustige herberg zijn we gaan eten in het centrum van de plaats. Natuurlijk had ik een pelgrimsmenu kunnen nemen maar de tappaz glimlachten naar mij dus was mijn keuze snel gemaakt. Sangria erbij en Spaanser kan het niet😀. Ik raakte in gesprek met een Zweedse, die pas begonnen was, en voor je het weet zit je zo een poos te kletsen over maar 1 ding en dat is de Camino, want dat is wat je gemeen hebt.

Terug naar het hotel, op bed alles bijgehouden en straks ons laatste gezamenlijke maal.
Jeannie & Daniel gaan morgen weer naar hun huis in Angoulême. Laura & Chat gaan naar Porto om daar van een korte vakantie te genieten en dan nog de Camino Portugese te gaan lopen naar Santiago.

Vanavond een pelgrimsmis bijgewoond in de Iglesia de Santiago el Mayor, heel bijzonder. Op het einde van de dienst werden de pelgrims naar voren geroepen en werd er voor hen een speciaal gebed uit gesproken. Dat voelt toch echt wel speciaal ook al gebeurd dat iedere avond.

Nu 22.00 uur terug van een heel gezellig afscheid, bij betreden kamer alles weer donker dus erg voorzichtig doen. Ieder geluid klinkt hier enorm door dus ik vrees het ergste!
Ik ga nu ook maar slapen, wekker staat op een christelijke tijd😀.

Vraag van de dag:

Noem 3 grote geniet momenten?

Natuurlijk de momenten met de Lisa, Patrick, Jeannie, Daniël, Laura & Chat, zonder hen was de invulling van mijn 1ste Camino totaal anders geweest.

Een top-moment was mijn keukentafel ontmoeting met het Spaanse echtpaar Goni in Adios op mijn laatste wandeldag.

Niet in het minst de prachtige natuur waar we doorheen hebben gewandeld. 


Mijn YouTube filmtip: De filmpjes van gisteren eindigde in Puente la Reina dus daar valt niet veel aan toe te voegen.