Voorbereidingen op mijn 2e Camino

waar zal deze weg mij brengen?

Inmiddels is het november geworden en is het voor mij duidelijk dat ik volgend jaar weer ga lopen, het is alleen nog niet duidelijk wanneer en waar maar dat ik ga staat vast.

Bij het afscheid nemen dit jaar hebben we afgesproken dat we volgend jaar weer gezamenlijk willen gaan lopen, of dit er ook van komen gaat zullen we zien. Je heb vaker dit soort uitspraken maar als het er dan weer op aankomt gaat een ieder toch weer zijn gang. Mocht het er niet van komen dat we gezamenlijk gaan lopen dan wil ik verder gaan waar ik ben gestopt. Vliegen naar Pamplona en daar de route weer oppakken.

Ik heb een berichtje gestuurd naar Chad en die kon nog niet aan geven of ze volgend jaar wel gaan lopen, hun dochter gaat studeren i Londen en ze willen haar graag gaan bezoeken en dat gaat dan weer van hun verblijfstijd af in Europa. Maar ze hebben nog niets definitief geregeld dus kan het mogelijk nog wel iets worden, we wachten dus nog maar even af. Ik heb wel aangegeven dat voor mij de eerste periode in mei mijn voorkeur heeft.

20 december 2017

Gisteren weer eens een wandeling gemaakt na lange tijd, hoewel het nieuwtje voor wat betreft de voorbereidingen voor een camino er nu niet meer bij is kan het natuurlijk niet zo zijn dat ik ongeveer 2 weken voor vertrek eens ga bedenken dat ik ga lopen. De spanning voor wat mij allemaal te wachten staat is er nu niet maar de gedachten dat ik weer ga lopen vergoed veel en kan mij op dit moment wel weer in extra motivatie geven want ik kijk er nu al wel naar uit!

Wormer - Spijkerboor -Wormer 24 km.

Begonnen bij Daniëlle voornamelijk omdat we aan het eind van de middag bij haar snert zouden gaan eten en dan is het ook mooi een eindpunt van de wandeling  te hebben aldaar. De bepakking bestond vooral uit elektronica in de vorm van fototoestel en camera met daarbij mijn monopod om de bewegingen tijdens het opnemen met de camera zoveel mogelijk op te vangen. 

Bij mijn vertrek even over 09.00 uur was het redelijk goed weer, flauw zonnetje en een lekkere temperatuur, ongeveer 8 gr. Cel, langs de school van Christiaan naar Bartelsluis en vandaar de polder in om bij het kerkenpad langs de ijsbaan weer in Wormer te komen alwaar ik langs 't Zwet gelopen heb, langs de Poelboerderij en uitkwam op de Veerdijk. Dit gedeelte van de wandeling is ook een onderdeel van het Trekvogelpad, dit volgfend kjom je ook over de Poelweg en die lijdt je langs de riante villa's aan het Zwet en door de polder langs de boerderij van Natuurmonumenten in de Schaalmeer polder. Deze kapitale boerderij staat als een imposant gebouw in het weiland maar veel dierlijke activiteiten spelen zich daar niet meer in af. Het Wormer- en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Het bestaat uit honderden weilandjes omgeven door ruisende rietkragen en smalle slootjes. Samen met boeren beheert Natuurmonumenten dit prachtige natuurgebied. Het wemelt hier van de weidevogels. Bijna alle weidevogelsoorten die in Nederland voorkomen, broeden in het Wormer- en Jisperveld: grutto, kieviet, tureluur, scholekster en graspieper. Vooral voor de grutto is dit gebied van levensbelang: er broeden hier maar liefst vierhonderd paartjes!

Naast de weidevogels komen in dit fraaie natuurgebied nog veel meer vogelsoorten voor. Er zijn broedkolonies met kokmeeuwen, visdiefjes en kleine mantelmeeuwen en regelmatig kun je hier lepelaars zien. In de rietkragen leven rietgorzen, rietzangers, kleine karekieten, snorren, baardmannetjes en blauwborsten. Is natuurlijk wel een beetje jammer dat je bovenstaande soorten in de winter niet veel tegen komt. Los van de vele ganzen zag ik nog wel een zilver reiger maar die stond/zat niet op mij te wachten. 

Weer het pad af kom je uit in Oost-Knollendam alwaar ik werd aangesproken door een trotse eigenaar van pakhuis, Car Husslage, die mij bijna het pakhuis binnen trok om het te bekijken. Een klein op onthoud maar wel weer een interessante ontmoeting en met enige aanvullende kennis van de Zaanse houtbouw verder richting Spijkerboor. Ver kwam ik niet want opnieuw aangesproken door een lokale inwoner die mij het wel en vooral wee van Oost-Knollendam wilde vertellen. Gelukkig redde de telefoon mij en kon ik me met een flauw excuus onttrekken aan de weemoed van een echte Oost-Knollendammer.

Verder met het windje in de rug naar Spijkerboor en daarbij tevens een flauw zonnetje, heerlijk wandel weer! Bij 't Heerenhuis in Spijkerboor mijn meegenomen boterhammen genuttigd. Ze waren zo vriendelijk geweest om de stoelen buiten te laten staan zodat ik toch nog wel lekker heb kunnen zitten. Na een kleine 20 minuten weer verder richting West-Knollendam maar nu met de wind recht in het gezicht dus dat was iets onaangenamer maar gelukkig was het niet koud.Toch is dat niet echt lekker lopen zo in je eentje tegen de wind in, de lucht werd ook wat grijzer en het betrok meer.  Met een lekker tempo op West-Knollendam aan. Hier weer door het dorp richting Wormerveer langs de Zaan en daar loop je eerst door de oude industrie van Meneba mengvoeders met zijn karakteristieke graansilo's. Een wat treurige aanblik als je zo langs die reusachtige gebouwen loop. Met een wijde blik op en langs de Zaan ga je richting de Zaanbocht alwaar een mooi uitzicht is op de oude pakhuizen aan de kant van Womer met op de achtergrond de Lassie fabriek en het oude graanpakhuis Mercurius. Een mooi voorbeeld hoe de Zaan er in zijn oudheid moet hebben uitgezien en als je daar dan de molens denkbeeldig tussen plaatst dan begrijp je wel dat dit Europa's oudste industrialisatie gebied is.

Daniëlle woont niet ver van de brug af dus ik was snel daar na bijna 24 km gelopen te hebben. Weer daar kon ik meteen in de rol van oppas om mijn jongste kleinzoon uit bed te halen maar die had daar niet zo'n zin in dus hebben we heerlijk samen even op bed gelegen, heerlijk voor mijn spieren maar dat kon hij natuurlijk niet weten!


Wandelen in Vessem 

28 december 2017

 Zo na de kerstdagen een wandeling gemaakt in Vessem samen met André & Monique Stelling die ik ken van het Café Saint Jacques in Amsterdam van het NGSJ. Ik had gezien dat zij zich hadden opgegeven voor deze winterwandeling en het leek mij wel leuk om met hen mee te gaan om daar te wandelen. De dag zou anders verlopen dan dat ik/wij ons hadden voorgesteld.

André & Monique kwamen mij l redelijk op tijd op halen om de reis naar het Brabantse Kempenland te maken. Vessem ligt in de hoek Eindhoven/Tilburg/Belgische grens, we waren mooi op tijd om maar te zeggen de eerste maar die eer werd ons net niet gegund door een mede wandelaarster die net voor ons uit de bus stapte die voor de pelgrimshoeve stopte.

Rond 10.15 uur was iedereen wel gearriveerd die zich had aangemeld en begon het inleidend verhaal mbt de dag en opzet daarvan. Het bleek dat deze in tweeën was verdeeld met daar tussen een lunch in de pelgrimshoeve. Na afloop zou er erwtensoep en koffie worden aangeboden en het einde van de dag lag om en nabij 16.00 uur. De wandelingen waren in de omgeving en zouden ongeveer 1 1/2 - 2 uur duren. Onderwijl zou er stil gestaan worden om enige verdieping aan te brengen.

De groep werd in tweeën verdeeld en ik zat bij Monique in de groep die daar een vriendin ontmoette waar zij beide vorig jaar de camino voor een gedeelte hadden gelopen. Zij ontmoette elkaar op aller hartelijkste wijze en hebben de hele dag in elkaars nabijheid gelopen en veel bijgekletst.

Zelf loop je de wandeling en telkens loop je weer naast iemand anders en de gesprekken komen vanzelf opgang waarbij de inleidende vragen Waar kom je vandaan?, Wat heb je gelopen en Wat wil je nog gaan doen? repeterend zijn voor elk gesprek. Onderwijl was ik in de weer met mijn foto/film apparatuur waardoor ik een mooi sfeerbeeld van de dag heb kunnen maken.

Hoewel de dag anders was gelopen dan dat ik mijzelf had voorgesteld heb ik het wel als een leuke dag ervaren waarbij de verdieping nu niet echt mijn dingen zijn maar me nu ook weer niet tegen staan. Het heeft wel wat om even in de natuur stil te staan en even te genieten van de stilte waarbij de gedachten natuurlijk alle kanten opschieten en waarbij je weer mooie dingen kunt waarnemen.

Na afloop aan de erwten soep waarbij ik in gesprek kwam met Clazien van Dam, zij bleek uit Oost-Knollendam te komen en al jaren niet meer in de Zaanstreek woont maar in het Brabantse. Zoals veel mensen die vroeg uit een streek vertrokken zijn had Clazien ook heel goede herinneringen aan de Zaanstreek en samen hebben we veel besproken over het Zaanse. Erg gezellig!

Na afloop van de dag zijn we met Henk Murraij mee naar zijn huis gegaan in Hedel wat toch op onze terugreis lag. André & Monique hadden Henk ook vorig jaar ontmoet en samen hadden ze een week gelopen maar heel erg leuk contact gehad met elkaar dat dus is aangehouden na de camino. We hebben erg gezellig bij Henk een 2 uur doorgebracht waarbij de lekkere wijn en de gemaakte hapjes de gezelligheid alleen maar vergrootte! 

Zo rond 21.00 uur weer vertrokken naar het Zaanse land waar we weer heel thuis aankwamen.

Leuke dag gehad met weer onverwachte ontmoetingen die de dag een mooi kleurtje hebben gegeven!Camino Frances

13 januari 2018

De kogel is wat mij betreft door de kerk ik heb mijn definitieve keuze gemaakt, ik ga de Camino Frances verder lopen vanaf Pamplona waar ik vorig jaar ben geëindigd.

Uit het mail contact wat we gehad hebben bleek dat Jeannie & Daniël dit jaar niet in Spanje gaan lopen en Chad & Laura nu nog niet weten of en waar ze dit jaar gaan lopen. Hun dochter gaat in Londen studeren en daar willen ze naar toe en ze weten nu nog niet wat te doen in de zomermaanden.

Omdat ik toch verder wil met mijn voorbereidingen ook voor wat betreft aanvragen vakanties etc heb ik besloten om dan verder te gaan op het pad van de Frances. Opzich natuurlijk een niet zo moeilijk besluit want het ligt voor de hand om dit verder te vervolgen willen we ooit nog eens aankomen in Santiago.

De periode waarin ik ga lopen is weer na Willy haar verjaardag te weten van 30 april t/m 17 mei als het vliegtuig mij weer terug brengt uit Madrid. Ik heb via de KLM tickets geboekt naar Madrid om van daaruit verder te gaan met of de trein of vliegtuig naar Pamplona. Treintickets kan ik nu nog niet bestellen dat kan pas 62 dagen voor die tijd. Ik heb nog niet gekeken wat een enkele vliegreis naar Pamplona kost maar de trein is best snel 3,5 uur en niet duur, ongeveer €20.00

Lentewandeling Waterland

Camino Waterland

Het is nu 20 maart en de lente is officieel vanmiddag rond 17.00 uur begonnen en voor mij de reden om deze dag te gebruiken voor een 'trainingswandeling". Ik heb gekozen om door Waterland te wandelen in de hoop om veel vogels te zien en dat is ook wel gelukt.Op tijd het bed uit en om 08.00 uur parkeerder ik de auto bij Het Schouw aan de Amsterdamse kant. De eerste etappe was naar Zunder- en Ransdorp en het was nog fris zeg maar gerust koud met net aan 1gr Celcius op de thermometer, gelukkig scheen al wel het zonnetje en dat is de hele dag zo gebleven.

Het blijft toch een mooi gebied dat Waterland, natuurlijk is het heel open en daardoor waait het altijd wel en nu was dit een noordoosten wind en ik schat zo bij vlagen windkracht 5. Je loopt van dorp naar dorp in lange open vlaktes en de vogels vliegen als het ware rond je hoofd.

De lente is net begonnen net als het broedseizoen en dat betekend dat je tot 1 juli niet meer door het veld mag lopen om de broedende vogels niet te storen en dat kwam voor mij even ongelukkig uit.

Wat wil het geval; ik loop naar Holysloot en had bedacht om daar lekker een kopje koffie te drinken. De oude school staat in alle tips als de plek om even "bij te tanken". Dat viel dus tegen want het het lokaal was gesloten en dus geen versnapering in Holysloot. Ik weer verder en wat wil het 2e geval het pontje vaart ook nog niet! dat gaat pas vanaf 15 april weer de vaart in.

Nu wordt er altijd gezegd dat Jacob je helpt als het even tegen zit maar waarschijnlijk was hij nog op zijn eigen wegen elders in Europa en niet op de mijne!

Om niet weer het hele stuk terug te moeten lopen naar Ransdorp ik verder richting dijk en op aanwijzing van een autochtone oudere inwoner van Holysloot moest ik gewoon de slootkant blijven volgen en ik zou bij de dijk uitkomen. Ik bij een bord aangekomen dat heel duidelijk maakt dat het broedseizoen is begonnen maar de dijk die ongeveer 500 m erg in het zicht lag wenkte mij wel. Met een schuldgevoel toch maar verder gegaan, na een aantal honderd meter stond ik voor een grote groep ganzen die ik duidelijk moest passeren om verder te kunnen. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om door te lopen en ging dus weer terug, schuldgevoel nam af. Ik een boerenpad op want ik zag de boer aan het werk en in de hoop dat er een weggetje binnendoor was liep ik door, op hoop van zegen. Met een goed verhaal bij de boer aangeklopt en ik mocht van hem over zijn land naar de buurman die vlakbij de dijk zijn boerderij had liggen. Er werd gewerkt aan een nieuw gebouw en met een vriendelijke groet stond ik op de dijk, scheelde bijna 10 km omlopen!!

Ik zat aan de rand van het IJmeer en aan kant "stond" een wand van bevroren spatwater te blinken in het zonnetje, erg mooi gezicht.

Hoewel het vogelseizoen pas begonnen is heb ik toch al wel weer een heel aantal verschillende vogels "gespot" waarvan ik de meeste niet eens kan thuis brengen. Natuurlijk een variëteit aan eenden en ganzen maar ook de scholekster, grutto, kievit. Toevallig stond er vanmorgen een artikel over de afname van het aantal weidevogels in de Noord-Hollandse polders.

Via Uitdam weer richting Broek in Waterland gelopen om uiteindelijk weer in Het Schouw te eindigen na een kleine 25 km.

Rondje Alkmaardermeer

9 april 2018

Weer aan de wandel met André Stelling, en met de lente nu echt doorgebroken hadden we gehoopt na een prachtig lente weekend dat het vandaag ook zo zou worden, helaas het ging iets anders. 

Op naar Krommenie en hoe meer ik naar het noorden ging hoe mistiger het werd met daarbij ook een enkele regendruppel op de voorruit van mijn auto. Ach, het regen jack zit standaard in mijn rugzak dus "who cares". 

Lekker op tijd bij André en even over 8.30 uur verlieten we de Marslaan richting Krommeniedijk. Het plan was Krommeniedijk, Uitgeest, Akersloot, Richting West-Graftdijk, West-Knollendam, Krommenie. Een mooi rondje, globaal 27 km volgens Route.nl maar mijn Garmin gps kwam achteraf niet verder dan 24 km met een stukje van de route niet gedocumenteerd maar dat was zeker geen 3 km. 

We vertrokken zoals gezegd in grijs weer en daarbij begon het ook nog te regenen, gelukkig niet al te heftig dus dat mocht eigenlijk geen naam hebben. Voor André wel een reden om zijn muts op te zetten, de combinatie regen & wind bezorgde hem een "koude kop".

Bij Krommeniedijk zagen we het eerste berg ganzen paar met pullen, ik vond dat erg vroeg in het seizoen maar rekenend duurt het krijgen van een eerste ei 34 dagen broedtijd. Dat betekend dus dat deze ganzen al in februari op een nest zijn gaan zitten om te broeden en dat is voor dit ganzen type niet ongewoon. Net zoals het gemiddelde van 6 eieren per nest en op de foto zien we 7 pullen wat boven gemiddeld is. Het was leuk om dit nu al zo vroeg in het seizoen waar te nemen, mooi momentje!

Via Uitgeest kwamen we in Akersloot  waar we bij bakker van Baar een kopje koffie zijn gaan drinken en terwijl wij daar zitten komt er een vrouw binnen. André herkende haar meteen als een oud-collega van hem in de tijd dat hij nog bij de bank werkte. Een geanimeerd gesprek volgde en na een knuffel werd er weer afscheid genomen met de opmerking "ik blijf je volgen hoor op internet".

Weer op pad was er inmiddels een zeer flauw zonnetje gekomen wat net dat beetje warmte bracht en dus gewoon lekker was om in te lopen. We liepen, verkeerd, langs het meer met een kleine steiger en hier pakte André zijn meditatief momentje. Ik vind dat mooi om hem zo heel even in zijn eigen wereldje te zien weg zweven. Even een rust momentje inlassen en weer verder, heel mooi hoe hij dat doet. 

Met de pont over het Noordhollandskanaal kanaal richting West-Graftdijk en vanaf hier lopen we meer in het geluid van de voortrazende auto's. Gelukkig raasde al dat verkeer niet vlak langs ons omdat wij op het fietspad liepen dat onderaan de weg loop en los ligt van die weg. Hier loop je langs de uitgestrekte weide velden met uitzicht in de verte op Zuid-Schermer en Driehuisen. Je zou denken dat hier wel ruim baan is voor de weide vogel maar al het gras is kort gemaaid dus daar gaat geen vogel broeden.

Bij West-Graftdijk de brug over richting Zaanstad en vlakbij West-Knollendam waren mannen bezig een aantal kabels onder de weg en het water door te trekken. De voorbode voor grotere werkzaamheden als hier in de nabije toekomst een nieuwe brug over het water wordt gemaakt. Imposant om te zien hoe dat in zijn werk gaat. We hebben als laten voorlichten door een opzichter die het leuk vond om op de foto te gaan dus dat heb ik gedaan voor hem en inmiddels kan hij pronken met zijn "werk" foto's die ik hem heb opgestuurd via de mail.

Helaas ligt het trekpontje nog niet in de  Nauernasche Vaart, we zijn 6 dagen te vroeg, dus hebben we "omgelopen" naar de Veerbrug bij de Padlaan en daar richting het huis van André, dwars door Krommenie. Het blijft toch "mijn" dorp, veel herinneringen komen er bij mij boven en iedere plek heeft wel wat. Leuk om dat zo te delen!

Om even voor 15.00 uur waren we bij het huis en hebben we afscheid genomen van elkaar. Het was weer een leuke dag die we samen hebben doorgebracht. 

Ik vind het verrassend om te constateren hoe verschillend wij in het leven staan maar ook hoe leuk wij met elkaar omgaan, ik heb veel respect voor zijn levenswijze zoals hij/zij daar invulling aan geven.