Verder op de Camino Primitivo

Origen del Camino

De Camino Primitivo, die in Oviedo begint en zich in Melide bij de Franse Weg voegt, staat bekend als de Primitieve Weg. De naam "primitief" is te danken aan het feit dat dit de eerste route is waarvan historische verwijzingen bestaan; koning Alfonso II van Asturië en zijn gevolg verlieten Oviedo in de 9e eeuw om het graf van de apostel Sint-Jacob te bezoeken, dat een paar jaar eerder was ontdekt. De gedocumenteerde route van die eerste pelgrimstocht en de huidige zijn zeer vergelijkbaar.

Een van de belangrijkste kenmerken van deze route, in vergelijking met de andere pelgrimsroutes naar Santiago, is de moeilijkheidsgraad van de route. Van Oviedo naar Lugo is een typische middelgebergte route. Behalve de afdaling naar het stuwmeer van Salime en de klim naar de Puerto del Palo, zijn er geen grote hellingen die in één keer moeten worden overwonnen. De route is echter een voortdurend op en neer gaan, met een opeenvolging van allerlei soorten paden: paden, sporen, onverharde paden (het is gemakkelijk modderige stukken te vinden), steenachtige of losse stenen paden, en asfaltpaden.

Een ander opmerkelijk kenmerk van de Primitive Way, dat ongetwijfeld met het vorige verband houdt, is de schoonheid van de omgeving en het landschap. De route doorkruist tientallen bossen, rivieren, beekjes, graasweiden (met vee), valleien, heuvels, bergen, dorpjes... en het landschap, vooral op het Asturische gedeelte, is fabelachtig. We zien ook veel paarden, sommige wild. Bovendien ligt het grootste deel van de route midden in de natuur en is er gelukkig bijna geen contact met drukke wegen.

Onderweg zijn er om de paar kilometer veel goede waterfonteinen (behalve op de Ruta de los Hospitales), dus het is niet nodig om veel water mee te nemen. In het hete seizoen is het natuurlijk raadzaam voorzichtig te zijn.

Een van de meest gewaardeerde aspecten van deze route is het aantal pelgrims dat hem bewandelt. Niets te maken met de overbevolking van de Franse Weg, maar ook niets met de grote eenzaamheid van andere routes. In het voorjaar en de zomer is het gebruikelijk om tussen de 15 en 30 pelgrims in de herbergen te vinden (jaar 2021), een ideaal aantal pelgrims omdat het hen in staat stelt ervaringen te delen en tegelijkertijd van een zekere eenzaamheid te genieten. 

Zelf heb ik deze camino als heel bijzonder en mooi ervaren het is geen makkelijke camino maar wel een heel fraaie met goed begaanbare wegen en bewegwijzering. Ik heb heel mooie ontmoetingen gehad en veel samen op getrokken met Paolo mijn Italiaanse camino broeder en vriend. Mooie ontmoetingen onderweg en veel vreugde tegengekomen, misschien dat de corona pandemie ons nog meer bewust deed zijn van de bijzonderheid van deze weg met al zijn moeilijkheden en charmes.
Ook in deze verslagen eindig ik met een citaat van de dag gewoon als overdenking en niet zo zeer een reflectie van de dag maar wel meer gericht op het zijn.

Citaat van de Dag

Vriendschap vergroot het geluk en vermindert ellende, door onze vreugden te verdubbelen, en ons verdriet te delen. 
Marcus Tullius Cicero, Romeins staatsman en schrijver 106 v.C. - 43 v.C.


Dag 1: Oviedo - Grado

Dag 2: Grado - Bodenaya

Dag 3: Bodenaya - Campiello

Dag 4: Campiello - Berducedo

Dag 5: Berducedo - Castro

Dag 6: Castro - Fonsagrada

Dag 7: Fonsagrada -                                                                O Cádavo Baleira

Dag 8: O Cádavo Baleira - Lugo

Dag 9: Rustdag in Lugo

Dag 10: Lugo - Ponte Ferreira

Dag 11: Vriendendag

Dag 12: Ponte Ferreira - Sobrado

Dag 13: Sobrado - Boimorto

Dag 14: Boimorto - a Lavacolla

Dag 15: a Lavacolla - Santiago

Dag 16: Toerist in Santiago

Dag 17: Santiago - Zaandam

Startpagina