Toerist in Santiago

lanterfanteren rond de kathedraal


Dag 16 op de Primitivo, dinsdag 21 september 2021, Santiago, Spanje

Na niet eens zo'n lange nacht toch weer op tijd uit de veren voor de ochtendmis in de kathedraal. Het was weer lekker te genieten van een goede douche hoewel dat deze camino vaker is voortgekomen dan andere keren waarbij het soms wel een beetje behelpen is met het sanitair. De kamer een beetje aan kant gemaakt maar echt alles netjes hoeft nu ook weer niet want ik slaap hier toch vanavond nog een keer.

Het ontbijt was dit keer in een andere ruimte maar gelijksoortig opgesteld als dat ik mij kan herinneren, veel pelgrims die nu toeristen zijn geworden, of begint hier een nieuwe camino?, alleen aan een tafel en dat is dan toch weer anders dan als je echt loopt. Het valt mij op dat hier een andere sfeer heerst dan in welke willekeurige herberg dan ook, het is weer als van ouds, ieder op zichzelf los natuurlijk van de mensen die samen zijn.

Na he ontbijt op naar de pelgrimsmis van 9.30 uur ik dacht redelijk op tijd te zijn maar alle banken waren bezet of gereserveerd en kon ik op 1 van de stoelen plaatsnemen die waren opgesteld achter de bankenrijen. Aan de voorkant naast het altaar was een hele serie banken gereserveerd voor pelgrims uit Duitsland en er werd ook vooraf gaande aan de mis in het Duits mededelingen gedaan.

Ik had mooi zicht op het altaar en de de priesters. Een priester nam alle gezongen stukken voor zijn rekening en hij kon mooi zingen. Het gesproken woord was natuurlijk in het Spaans maar daar tussendoor veel gebeden in het Latijn wat enige herkenning gaf voor mij. De dienst werd geleid door de bisschop van Santiago, ook hier in de kathedraal draagt iedereen een mondmasker en ook de priesters en misdienaars dragen er 1. De dienst duurde ongeveer 3/4 uur en ging sneller voorbij dan ik gedacht had.

Na afloop werd de botafumeiro gebruikt. De Botafumeiro is het grootste wierookvat ter wereld en wordt gebruikt in de Kathedraal van Santiago de Compostella. Volgens overlevering dient de Botafumeiro om de lucht in de kathedraal te zuiveren van onreinheden en onwelriekende geuren van de pelgrims, maar in de praktijk geldt het wierookvat als een belangrijkste toeristische attracties nu alle pelgrims deodorant gebruiken en zich dagelijks wassen🤗
Vanuit mijn positie zag ik het vat van links nar rechts zwieren en v.v zodat ik niet echt goed zicht had op het geheel. Ik zat als eerste in de rij dus eenmaal aan het zwaaien stapte ik uit mijn rij om het vat beter te zien zwieren en met mij nog vele andere. Een schaap over de dam etc... Het is mooi om te zien dat wat je al zo vaak op beeld hebt gezien in werkelijkheid nog veel indrukwekkender is. Jammer dat ik het geheel niet goed op de foto heb weten vast te leggen ondanks mijn perfecte positie om dit te kunnen doen.

Na de mis op weg om mijn compostela te halen, dit is een bewijs dat je ook werkelijk gelopen hebt nav de stempels in je pelgrimspaspoort.
Ik had mij netjes via de nieuwe aanmeld procedure aangemeld gisteren dus ik had een stille hoop dat dit enige voorrang zou geven, niet dus!
Toen ik het pelgrimsbureau binnen kwam was nr 182 aan de beurt en ik kreeg nr 342 in mijn handen gedrukt. Je kan bedenken dat het wel even duurde, 2,5 uur, eer ik mijn compostela uitgereikt kreeg. Niet dat ik daar al die tijd gewacht heb maar als je niet op tijd bent als je nummer wordt weergegeven dan is je beurt voorbij. Gelukkig voor mij was nr 332 aan de beurt toen ik weer terug kwam, net op tijd dus🤗

De rest van de middag in de stad gelopen, beetje hier en daar een winkel in om niets te kopen. Zo'n middagje lantefanteren is op zich wel leuk maar niet echt heel inspirerend, zeker niet als je dit in je eentje doet. Ik kan me voorstellen dat als je met een groepje bent dat dit veel gezelliger is!
Begin van de avond biertje gehaald op het plein achter de kathedraal en kwam in gesprek met 2 Nederlanders. Toch even gezellig zo toch nog even je stembanden te kunnen laten bewegen. Een gedeelte van de avond op de kamer doorgebracht en rond 22.30 uur weer even naar het plein geweest om naar de muziekgroep te luisteren.


Citaat van de Dag
Mijn menselijkheid is verbonden met de jouwe, want alleen samen kunnen we mens zijn.
Desmond Mpilo Tutu 7 October 1931 - 26 December 2021 was a South African Anglican bishop and theologian, known for his work as an anti-apartheid and human rights activist.

Wat later toen ik weer thuis was kwam ik via een podcast dit nummer tegen en dat wil graag met jullie delen, The 40 elephants met The Way 


Camino Primitivo startpagina

Foto's van de Dag

Dag 17: Santiago de Compostella -                          Zaandam