2023 CP & Valentijn

Introductie

Al enkele jaren wandel ik nu over de pelgrimswegen op het Iberisch schiereiland en dat geeft mij heel veel voldoening en levensvreugde. Een vreugde die ik graag wil delen met anderen en hoe mooi is het dan als je kleinkinderen hebt gekregen die je "dat gevoel"  wil/kunt meegeven.
Natuurlijk besef ik mij dat niet iedereen het zelfde zal ervaren wat ik ervaar, al krijgen ze maar een beetje mee wat het is om op een andere wijze een land te ervaren, zou dit al mooi zijn. Een bijkomende motivatie is dat ik een opa/kleinzoon moment wil creëren waar ze misschien later met vreugde op kunnen terugkijken.
Al van jongs af aan heb ik ze geïndoctrineerd dat wij een Camino gaan lopen, als zij dit zelf willen uiteraard, en wel als zij in groep 8 zitten in de meivakantie als ze 2 weken vrij zijn van school. Het is een mooie afsluiting van hun basisschoolperiode en verder de wereld in gaan op het voortgezet onderwijs. Het is mijn wens om met alle 4 de jongens te gaan lopen waarbij ik volgend jaar met Christiaan & Abel wil gaan lopen. Voor wat de jongste kleinzoon, Benjamin, betreft geeft hij nu al aan dat dit er niet in zit maar wie weet veranderd hij van gedachte als hij de verhalen van zijn broer/neefjes hoort.
Dit jaar is het dus de 1ste keer dat ik met onze oudste kleinzoon, Valentijn, op pad ga voor 9 dagen.
Ik heb ervoor gekozen om de aanloopreis zo kort mogelijk te houden en daarom gaan we beginnen in Valença, Portugal, dit gedeelte van de route heb ik vorig jaar ook gelopen. Voor mij misschien niet zo uitdagend maar voor hem wel en ik weet wat hem te wachten staat, we gaan wel een  variant lopen, de Variante Espiritual.
In de voorbereidingen op de tocht, waarvan vele zich afvragen of Valentijn dit wel aan kan, hebben we de Fjoetoer (Lichtjestocht) gelopen in Egmond aan Zee, georganiseerd door Le Champion. We hebben die avond 17 km gelopen in 3,5 uur en als ik dan zag hoe makkelijk Valentijn loopt heb ik er alle vertrouwen in dat hij dat de afstand in Spanje gaat redden.
Vorige week hebben we in het weekend 2 dagen gelopen, zaterdag 22 en zondag ruim 21 km, Valentijn liep fantastisch, zo trots op de knul!!
Om niet alles zelf te moeten dragen moet Valentijn natuurlijk wel de volle ervaring meekrijgen van lange afstand wandelen en slapen in herbergen. Daarvoor hebben we een rugzak, schoenen en andere kleine benodigdheden voor hem aangeschaft en gaan we ook slapen in herbergen met meerdere mensen op een kamer. Voor het begin heb ik 2 hotelkamers geboekt om de overgang niet al te groot te maken voor hem.
De planning is dat we vrijdag 28 april verrekken, de verjaardag van mijn vrouw, vliegen vanaf Eindhoven naar Porto. Mijn zwager Ed brengt ons weer naar het vliegveld
In Porto nemen wij een bus naar Valença om daar te overnachten zodat we de volgende dag de grensrivier oversteken en in Spanje belanden. De 1ste etappe gaan we naar Porrino lopen waar de kamer al gereserveerd is.
Je kunt je voorstellen dat ik er enorm naar uitkijk om samen met Valentijn deze mooie week door te komen in een ander land, onder andere omstandigheden en in een voor hem nieuwe wereld. Lets make a memory! 

Dag 1: Op weg naar Valença

Dag 2: Valença - O Porriño

Dag 3: O Porriño - Redondela

Dag 4: Redondela - Pontevedra

Dag 5: Pontevedra - Armenteiro

Dag 6: 

Armenteiro - Vilanova de Arousa

                  Dag 7:                     Vilanova de Arousa - Pedreira


Dag 8: Pedeira - Santiago

Dag 9: Santiago - Amsterdam