Camino Portugués

2022

De Portugese weg

De Caminho Portugués is een route door Portugal naar Spanje die uitmondt bij de kathedraal van Santiago de Compostela, waar de heilige Jacobus zou zijn begraven.
De route, in het Spaans bekend als de Camino Português en in het Engels als de Portuguese Way, is route uitgegroeid tot de op één na populairste in het netwerk van Camino-paden. 
Wanneer veel mensen aan de "Camino" denken, denken zij aan de route van de Camino Frances, die van Frankrijk over de Pyreneeën naar Spanje en in westelijke richting naar Santiago loopt. In werkelijkheid zijn er vele Camino's, die pelgrims uit de hele wereld bewandelden om hen naar Santiago de Compostela te brengen en/of daar het graf van de apostelen te bezoeken.
Hoewel de route door Frankrijk verreweg het populairst is, winnen andere routes aan populariteit.

De volledige route van 630 km begint in Lissabon, hoewel de meeste pelgrims noordelijker beginnen in Porto. Een groot deel van de Camino Portugués volgt oude Romeinse wegen, en de route loopt door Padrón, Spanje, de plaats waar de boot met het stoffelijk overschot van Jacobus uit Jeruzalem aan land zou zijn gegaan. Het pelgrimsverkeer op de Camino Portugués dateert uit de Middeleeuwen. Met name van koningin Isabel van Portugal (1271-1336) is bekend dat zij deze Camino-route heeft afgelegd.

Op de Camino Portugués kunnen pelgrims uit vele routes kiezen. Vanuit Porto vertrekken centrale (landinwaarts) en kustopties voordat ze verder naar het noorden aansluiten. Vanuit Pontevedra, Spanje, kunnen pelgrims ervoor kiezen de traditionele route naar Santiago te volgen of de Variante Espiritual, een route die een boottocht omvat langs de laatste passage van het lichaam van de heilige Jacobus naar Padrón. Tussen Lissabon en Porto markeren blauwe vlaggen de Caminhos de Fátima, populaire pelgrimsroutes naar Fátima, de plaats waar de Maagd Maria in 1917 aan herderskinderen zou zijn verschenen.

Wij zijn vanaf Porto naar Santiago gewandeld en hebben daar onze eigen weg in gevonden die anders was dan de voorgestelde routes maar wel gebruik gemaakt van deze routes

De voorbereiding

Op naar Porto

Porto verkennen

Toeristisch Porto

Matosinhos - Vila de Condo

 Vila de Condo - Esposende

       Esposende - Viana do Castelo

Viana do Castelo - Caminah

Caminah - Vila Nova de Cerveira

Vila Nova de Cerveira - Tuï

Tuï - O Porrino

O Porrino - Redondela

Redondela - Pontevedra

Pontevedra - Caldas de Reis

Caldas de Reis - Vilanova de Aurosa

Vilanova de Aurosa - Padron

Padron - O Miladorio

O Miladorio - Santiago

Santiago

Santiago - Ponte Ferreira

Ponte Ferreira - Zaandam