Als echte toeristen door Porto

Dag 3

Vrijdag 23 september 2022

Ribeira, Porto

Vandaag als volger van 2 Canadezen gefungeerd..
Wat was de belangrijkste prioriteit? De kathedraal bezichtigen en een bezoek en rondleiding door een portkelder. 2 dingen die ikzelf nog niet gedaan heb afgelopen dagen dus ik kon me er wel in vinden.
Maar eerst na het ontwaken lekker douchen, ontbijten en bij terugkomst op de kamer waren de twee vogels van afgelopen nacht al gevlogen wat dus weer betekende dat ik alleen achter bleef met de jonge Spanjaard die na mij aan het ontbijt is gegaan.

Om 10 uur bij het treinstation Sao Bento wat erg centraal ligt in Porto en op een steenworp afstand is van de kathedraal dus we waren er snel.
Alsof heel toeristisch Porto bedacht had om naar deze plek te gaan zo druk was het.
Tevens leek het wel of alle universiteiten/hoge scholen zich hier verzameld hadden zoveel jongeren waren op het plein voor de kathedraal en een flinke rij voor de ingang. Ik denk dat ze introductiedagen hadden van nieuwe studenten. Hoewel de oudere jaars allemaal gekleed waren in witte blouse/hemd een zwarte jas/cape was er wel kleurverschil in de kleding die de nieuwe studenten droegen, iedere universiteit/hoge school had een andere kleur.
De kathedraal is vandaag aan de dag een museum geworden hoewel er mogelijk ook wel diensten zijn maar dat is van minder belang dan de ontvangst van alle toeristen zoals ik dat inschat. Door de drukte heb ik besloten om later op de dag daar terug te komen.

Vanaf de kathedraal, wat ligt in de wijk Ribeira, loop je naar Vila Nova de Gaia via de Ponte Dom Luís I, officieel gezien behoort deze wijk niet tot de stad Porto. Je loopt over de bovenste laag van de brug dat geeft toch telkens weer mooie vetgezichten zeker als het mooi en helder weer is.

In Gaia eerst maar koffie en een pasta di nata in een restaurant met uitzicht over de Douro en kijkend op Ribeira, blijft ook nu weer erg leuk en lekker.
De kade afslenterend kwamen we uit bij een pareltje van schoonheid, een achteraf liggende klooster van Corpus Christi, ook bekend als het klooster van São Domingos das Donas. 
Het klooster werd in 1345 gesticht door een edelvrouw uit Gaia, Dona Maria Mendes Petite, maar onderging in de 17e eeuw veranderingen. In 1834 bouwden ze de kerk en het klooster die we nu zien, waaruit de nonnen in de jaren negentig zijn verdwenen, het gebouw is nu eigendom is van de gemeente Gaia.

Opzoek naar een winery kwamen we uiteindelijk uit bij Taylors een oud wijnhuis waar je in tegenstelling tot andere wijnhuizen een audiotour kon krijgen. Na bijna 2 uur stonden we weer buiten met de smaak van port nog op de lippen. Best leuk om dit weer eens te zien die enorme wijnvaten en de lange rijen normale vaten die daar soms tientallen jaren liggen te rijpen. De audiotour laat alle facetten van het port maken zien mar ook de geschiedenis en het ontstaan van Taylors als wijnhuis.

Inmiddels was het wel tijd voor een maaltijd dus aan Gaia kant ook lekker gegeten in een van de restaurants van een wijnhuis waarbij dan natuurlijk een glaasje port niet mag ontbreken.
Nu nog naar de kathedraal, wat eest weer een oversteek van de Douro betekende echter dit keer namen we de onderkant van de brug. Dat betekende dat we aan de voet van de heuvel, aan het einde van de brug, we toch enkele honderden traptreden moesten nemen om bij de kathedraal uit te komen. Bij de kathedraal aangekomen konden wij zo naar binnen en hebben deze kerk bekeken. 

De kathedraal (Sé) van Porto werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd in romaanse stijl, maar later werden er vele barokelementen aan toegevoegd. Het was oorspronkelijk een vestingkerk, gelegen op de heuvel Penha Ventosa, en dat is nog duidelijk te zien. Deze kerk van Porto heeft de uitstraling van een vesting compleet met kantelen. Die bouwstijl had alles te maken met de verdediging van het katholicisme. Het zuiden van Portugal was destijds nog in handen van de islamitische Moren. Tot in de 19e eeuw is er aan deze kerk gebouwd en het complex is dan ook een intrigerende verzameling van bouwstijlen.
Binnen zie je het altaar dat uit drie stukken marmer bestaat en houten pilaren die met goud zijn beschilderd. In de kapel van het Heilige Sacrament staat een zilveren altaarstuk dat zeer rijk is gedecoreerd. Door de schittering lijkt het net of dat altaarstuk beweegt. Ook zie je er fraaie muurschilderingen.
Op het plein voor de kerk staat een schandpaal (pelourinho) met een kroon erbovenop.

Nadien hebben we door de stad gedwaald en kwamen we ook nog uit bij de monumentale klokkentoren Torre dos Clérigo. De Torre dos Clérigos steekt hoog boven Porto uit en is zichtbaar vanaf veel plekken in de stad. Dat maakt deze klokkentoren tot een belangrijk stadsicoon. De Igreja (kerk) en Torre dos Clérigos zijn barokke meesterwerken uit de tweede helft van de 18e eeuw. De toren en de kerk zijn door een tussengebouw met elkaar verbonden. De toren, die als laatste werd gebouwd, is samengesteld uit graniet en maar liefst 75 meter hoog. Wie haar wil beklimmen, kan 240 traptreden aftellen. De moeite waard: het uitzicht over de stad is adembenemend. Je schijnt hier op het hoogste punt van Noord-Portugal te staan.
Aan de voet van de toeten hebben we nog wat gedronken en de lekkerste pastel de bacalhau gegeten van heel Portugal bij Casa Portuguesa
Inmiddels was het al beginnen te schemeren en namen we afscheid van elkaar met de afspraak om morgenochtend om 9.00 uur bij de bushalte te staan bij het station.
In het hostel aangekomen, mijn rugzak voor de dag van morgen bijna helemaal klaar gezet. Met het geluid van muziek op de achtergrond toch nog maar even besloten om nog een afzakkertje te halen op het plein, goede momenten moet je koesteren en zo veel mogelijk van genieten!

Morgen lekker aan de wandel hoewel het eerste gedeelte met de bus zal zijn. Het duurt vrij lang eer je Porto uit bent en het schijnt ook niet bijster leuk te zijn om dit gedeelte te bewandelen.
Ik heb er zin an 

Camino Portugués Startpagina

Foto's van de Dag

Dag 4: De wandeling begint!