Camino per boot!

Vilanova de Arousa - Padrón

Woensdag 05 oktober 2022

Padrón, Spanje

Vandaag zijn we gaan vertragen en dat was prima.
Vanwege het vroeg vertrek van de boot moesten we vroeg op en met ons het halve hostel.
Het was donker toen we de deur uitgingen en richting marina liepen, daar aangekomen het was dichtbij stonden de eerste pelgrims al te wachten. Nog even tijd voor een koffie? Toch maar niet gedaan we moesten te ver de stad in voor een open café en je weet maar nooit!
Om stonden we om 7.45 uur bij de Marina voor het vertrek van de boot die was gepland rond 8.00 uur en met ons nog 40 anderen. Normaal gaan er een kleine 120 man op deze boot maar dit keer minder en dat was zeker geen straf. We konden allemaal binnen zitten en een enkeling waagde zich naar buiten.
Voor het vertrek van de boot hadden we al menig vissersboot de haven zien verlaten dan vraag je je af zijn ze niet aan de late kant? Niet veel later zouden we al het antwoord krijgen op deze vraag!
Bij vertrek uit de haven was het nog donker en koud/fris maar gelukkig begon het al snel te schemeren, we varen eerst op de Ria de Arousa en dan heb je al het gevoel op de open zeen te zitten maar schijn bedriegt.
Gelijk buiten de haven ligt er een enorm aantal mosselplatforms en de vissers waren de korven al aan het lichtten, het is meer oogsten dan vissen maar niet minder imposant.
De boot vaart best snel aan hen voorbij dus je hebt niet echt veel tijd om nu precies te zien wat er gebeurd, je moet het dus als puzzelstukjes bij elkaar zien als je er voorbij vaart.
We zaten bovendeks en na verloop van tijd wordt je toch koud ondanks de extra kleding, benedendeks werd koffie met cake en kleine onbelegde broodjes geserveerd. Je even verwarmen en weer naar boven waar je de boottocht toch beter beleefd met de wind door de haren. Natuurlijk worden er heel wat foto's gemaakt en iedereen helpt elkaar wel om even de ander op de foto te zetten.
Weer in de monding van de Rio Ulla gekomen wordt het een stuk aangenamer en het water een stuk rustiger. In het begin is de rivier nog breed maar later versmalt deze en dan gaat de snelheid van de bot naar beneden en gaan we meer varen langs de kust. Het uitzicht op de wal is dan veel beter en veelvuldig varen we langs de cruzeiro's die ons als bakens door de rivier begeleiden. van een brede riviermonding varen we uiteindelijk naar Pontecesures waar we aan land gaan.

Rond 10 uur kwamen we aan in de haven en namen afscheid van veel bekenden om daarna weer even lekker in het zonnetje koffie te gaan drinken.
We hadden in Padrón een albergue geboekt om daar de dag door te nemen, we lagen toch aardig op schema en zelf had ik er ook geen behoefte aan om eerder in Santiago aan te komen. De afstand tot Padrón was bijna niets mogelijk < 5km
Natuurlijk kwamen we te vroeg aan maar dat was voor hen absoluut probleem, de kamer was al klaar. Gelukkig weer een 4 persoonsnamen voor ons 3-en. Toch weer opvallend hoe vriendelijk je verwelkomt wordt ook al overval je de mensen met je komst!
Na het inchecken zijn we het dorp in gegaan en hebben dat op ons gemak gedaan. Alle toeristische attracties bekeken en voor een dag als vandaag is dat prima ook al stelt het niet altijd even veel voor.
Natuurlijk zijn we de kerk in geweest om de beroemde paal van Padrón te aanschouwen waar volgens de legende de boot met het lichaam van Jacobus aan vast heeft gelegen bewonderd.
Tussen de middag gaat alles weer in ruststand dus is er dan niet veel te beleven in de dorpjes dus gingen we weer terug naar de herberg om daar lekker op ons bed "uit te rusten".
Na de middag pauze weer het dorp in om ons certificaat van dit dorp op te halen omdat we in de kerk een stempel hadden gehaald.
Lopend door het dorp kom je weer oude - en nieuwe bekende tegen en natuurlijk hebben wij ook bij een café/restaurant de "wereldberoemde" pepers van Padrón gegeten.
Voor Valentijn een cap gekocht voor volgend jaar als wij samen de laatste 100 km gaan lopen van een Camino als hij dat dan nog steeds wil🤗.
In de avond natuurlijk weer gegeten en dit keer is dat paella geworden, in Spanje geweest en geen paella gegeten kan natuurlijk niet.
Nadien weer even mijn dagelijks telefonisch contact gehad met Willy en met een scheef oog dit blog geschreven en Ziggo sport gekeken.
Morgen weer een wandeling van ongeveer 18 km tot op een 7 km van Santiago.

Camino Portugués Startpagina

Foto's van de Dag

Padrón - o Milladoiro