Slenteren door Porto

Dag 2

Donderdag 22 september 2022

Ribeira, Porto

De dag begon vroeg rond 6.00 uur ratelde mijn Whats app enkele berichtjes uit Italië en dan lig je met inmiddels 4 personen op een kamer. Ik schrok me een hoedje en probeer dan maar eens de boel te onderdrukken in het donker zonder bril.
Paolo, mijn Camino vriend van vorig jaar, stuurde wel 30 foto's door die hij gemaakt had tijdens zijn wandelingen. Hij was alleen even vergeten dat er een tijdverschil is met Italië en dat het toch wel erg vroeg was om berichtjes door te sturen.
Bleek dat ik in al mijn onhandigheid ook nog eens Mascha, mijn schoondochter, gebeld had en die stuurde natuurlijk ook meteen een berichtje of alles goed was. Had ik dus ook nog anderen belast met mijn geklungel.

Het is me toch wel gelukt om verder te slapen want rond 9.00 uur ging ik douchen en ontbijten wat overigens prima verzorgd was.
Vanmiddag komen Bob & Sheila aan en we gaan elkaar ontmoeten bij de kathedraal rond 16.00 uur, tijd genoeg dus om rustig door de stad te slenteren.

Al vroeg stromen de straten vol met toeristen die in groepen rondleidingen door de stad krijgen aangeboden.
Ook vandaag prachtig weer, temp 25 gr met een lekker windje.
Porto is een stad liggend aan de Douro Porto en een populairste bestemming voor een stedentrip in Portugal. Volgens sommigen is Porto zelfs veel mooier en authentieker dan het zuidelijk gelegen Lissabon.
Porto staat voornamelijk bekend om zijn porthuizen en om de historische wijk Ribeira. Ironisch genoeg liggen de meeste porthuizen niet in Porto, maar in Gaia dat aan de andere zijde van de Douro ligt wat niet tot Porto behoort  Het gehele oude centrum met enkele oude historische gebouwen staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
Wat opvalt als je door Porto loopt is dat de stad een grote opknapbeurt ondergaat. Overal in de stad zie je kranen staan en huizen in de steigers. De stad verliest niets van zijn oude en gezellige charme, ondanks dat hij er steeds beter uit gaat zien. Dit komt voornamelijk doordat de oorspronkelijke bewoners in de oude wijken in het centrum blijven wonen. De Ribeira bestaat hoofdzakelijk uit kleine smalle steegjes en straatjes die soms heel steil kunnen zijn. Daarnaast zijn er ook overal trappen te vinden om het behoorlijke hoogteverschil tussen de verschillende delen van de stad op te vangen. 

Al slenterend door de stad heb ik vooral de minder bezochte plekken opgezocht en dan kom je toch ook bij verrassende zaken uit. Al lijkt alles wel weer uit te komen bij de Douro.
Ik had een beetje last van mijn linker voet gekregen, na 1 dag had ik al last van een blaar en dat terwijl ik nog nauwelijks echt gelopen heb. Mijn schoenen zaten wel strak maar ik had er afgelopen weekend nog 17 km op gelopen zonder problemen, vreemd. Achteraf wist ik het probleem, ze hadden een nacht buiten gestaan en het had die nacht flink geregend zodat zo doorweekt waren. Inmiddels natuurlijk wel gedroogd maar waarschijnlijk toch wat gekrompen. Ik opzoek naar een winkel waar ze sokjes verkochten in de hoop dat daarmee de schoenen iets minder krap zaten en dat was ook zo en ik heb de verdere camino alleen maar sokjes aan gehad in de schoenen.

Rond 15.00 uur richting kathedraal waar ik natuurlijk veel te vroeg aankwam, zo groot is Porto nu ook weer niet. Dan meteen maar mijn 1e stempel in mijn paspoort laten zetten in afwachting van Sheila & Bob en meteen maar even hydreren.
De binnenstad van Porto is momenteel 1 grote bouwput, overal wordt gewerkt aan de uitbreiding van de metro en er worden veel gebouwen gerenoveerd zoals eerder aangegeven. Om nu te zeggen dat alles een verbetering is is natuurlijk persoonlijk maar modern naast oud is niet altijd geslaagd.

Even na 16.00 uur arriveerden S & B bij de kathedraal en een hartelijke ontmoeting volgde met natuurlijk heel veel te vertellen.
We zijn naar de kade aan de Douro gelopen om daar iets te drinken en een kleinigheid te eten. De avond lopend doorgebracht en zo Porto bekeken bij ondergaande zon.
Nu weer op de kamer en de klanken van de klarinet komen door de openstaande ramen. Om 20.30 uur was het nog 22 gr en nog steeds is het druk op straat en zitten alle terrassen vol met etende mensen. Heel gezellig allemaal.
Natuurlijk ga ik nog even de straat op om mee te genieten van de muzikale klanken en de gezelligheid van de straat.

Camino Portugués Startpagina

Foto's van de Dag

Dag 3: Toeristisch Porto