Beukende zee

Vina do Castelo - Caminah

Dinsdag 27 september 2022

Caminha, Portugal

Vandaag weer een heerlijke wandeldag langs de Portugese kust.
De zon heeft bijna de hele dag geschenen bij temperaturen rond de 21-23 graden en weinig wind, wind die altijd wel hier aan de kust waait, heerlijk wandelweer dus!
We vertrokken rond 8.45 uur na een prima ontbijt, na de ervaring van gisteren eerst opzoek naar een winkel waar SIM-kaarten worden verkocht echter allen gingen pas om 10.00 uur open. Gevolg is wel dat we nu nog geen SIM-kaarten hebben omdat we dit soort winkels in de gehuchten die we doorkruisten niet tegen zijn gekomen.
Nogmaals goede afspraken gemaakt in het geval dat we weer los zijn van elkaar.
Het 1ste gedeelte van deze etappe hebben we de route gevolgd die iets meer landinwaarts loopt. Nu staat deze Portugese route bekend als meest eenvoudige en vlakke van de Camino's maar dat ervaar je toch anders als je daar looptšŸ„“
Het was prachtig lopen met mooie vergezichten op de kust en natuurlijk de heuvels/bergen. Je loopt door kleine dorpjes, door stegen en straatjes. Langs bouwvallen en de mooiste huizen en ook hier helaas best wel veel vervallen huizen/gebouwen.
Onze 1ste stop was in Carreco, met een streepje door de c, hier besloten om van de huidige route af te gaan en naar de kustroute te lopen. We moesten nog ongeveer 20 km en in ons tempo zou dat nooit lukken door de bergen/ heuvels.
Dankzij MAPS.ME en de downloads van het NGSJ zag ik een mooie route op het scherm verschijnen. Het weer werd iets meer bewolkt en frisser naar mate we de kust naderde. We lopen door maisvelden die op dat moment gerooid worden wat ook weer even een stopmomentje is.
Weer op de alternatieve kustroute aangekomen lopen we achter de duinenrij langs met regelmatig zicht op een beukende zee met fantastische golven om te boarden.
Langs de kustlijn loop je door duinen, bossen en over kei- en asfaltwegen wat het een heel afwisselend karakter geeft. Prachtig landschap en een beukende zee en de wind en zon in je gezicht geeft je een onwijs vrij gevoel. Het is wel een heel rustige route want hoewel we telkens de dezelfde pelgrims tegen kwamen zag je nauwelijks andere mensen wandelen of fietsen.
Uiteindelijk kwamen we in Vila Praia de Ancora aan rond 15.30 uur en was het wel even tijd voor een rustpauze. Met nog ruim 9 km te gaan tot aan Caminha moesten we even bijkomen. Bij een restaurant met zeezicht op het terras beland en hier weer eens een lekker biertje gedronken.
Weer verder op het pad lopen we langs de kust met zoals gezegd een beukende zee op de kust maar dus ook een forse wind die om je hoofd giert en je regelmatig even doet wankelen.
Wat zeker ook leuk is om te observeren is dat rond het tijdstip, zo ongeveer 15.30 uur, veel oudere Portugezen hun dagelijks moment van socialisatie pikken. Veel vrouwen gezellig op de boulevard kletsen en op een bankje zitten, mannen aan het jeu de boles spelen even buiten het centrum aan de boulevard en de winnaars mentaliteit is nog steeds aanwezigā˜ŗ Of gewoon gezellig op een bankje zitten kijken naar de zee met mogelijk veel verhalen van vroeger.
Gelukkig konden we de route langs de kust verlaten en gingen we onder het spoor door waardoor we meteen uit de wind kwamen te lopen wat erg prettig was.
De laatste kilometers zijn altijd de zwaarste en soms lijkt er geen einde aan te komen.
De hele dag kom je pelgrims tegen die jou inhalen of jij hen. Zo ook een 4 tal Duitsers die we vanaf de 1 al zien/ ontmoeten. In een plaats 4 km voor Caminah zag ik hen staan op het treinstation en zij namen de trein naar Caminah, ze waren "bekaf" en dan Bob. Met zijn 75 jaar, kromme benen, heupprothese en zijn chemokuur net achter de rug gaat hij onverstoord door. Heel veel respect!!

Gelukkig en nog redelijk op tijd kwamen we aan in Caminah, ingecheckt in Aubergue , opgefrist en Bob weer even uitgerust Ook hier hadden we weer het geluk dat we met z'n drieƫn in een grote cabine lagen. In deze herberg verbleef ook een jong stel met klein kind, ik schatte zo 2 jaar, die ook de camino liepen en nog wel met een wandelwagen voor het kind.
Rond 19.30 uur weer uit eten gegaan, het centrum van het dorp lag vlakbij en het was een pleintje met in het centrum een fontein. Natuurlijk met de onafscheidelijke kerk maar ook diverse restaurants maar ook nu weer waren we natuurlijk te vroeg en waren alleen pelgrims aanwezig om iets te eten.
Zelfwaren we Ć©Ć©n van de eersten die gingen dineren, de keuze was hier ook ruim en van een kleine kaart hadden ze nog niet gehoord 
en dit keer werd het geen visšŸ„“

Nadien in de herberg nog in de ontspanningsruimte gezeten, dagboek bijhouden en ook gezellig zitten kletsen met mede-pelgrims was weer tegen 24 uur dat ik ging slapen

Mooie wandeldag met ruim 28 km onder de voeten.

Camino PortuguƩs Startpagina

Foto's van de Dag

             Dag 8; Caminah -            Vila Nova de Cerveira