De zon heeft ons verlaten

Caminah - Vila Nova de Cerveira

Woensdag 28 september 2022, 

Vila Nova de Cerveira, Portugal

Vannacht geslapen als een roos, werd pas om 8.00 uur wakker Sheila & Bob zaten toen al aan het ontbijt🙂. Ontbijt was trouwens prima in dit hostel genaamd Artic Nova.
Gisteren besloten om vandaag de geplande etappe te halveren en ons doel te verleggen naar Vila Nova de Cerveira, dit betekende een wandeling van ongeveer 16 km.
Even wennen aan de lucht in plaats van het blauw van afgelopen dagen was dit nu grijs. Dit betekende dat we onze regenkleding in ieder geval bij de hand moesten houden.
Deze route naar Valenca is een overgang van de kustroute naar de Central route en stond niet in mijn boek of op de app, Gelukkig is er dan ook nog Wikiloc waarop je allerhande wandelingen kunt zien die anderen hebben geüpload en deze gebruiken om langs te wandelen als ze tenminste de zelfde bestemming hebben.🥴
De wandeling verliep probleemloos en al vrij snel zagen we al dat deze wandeling ook bewegwijzerd was dus "follow the signs".

Vanuit het hostel liepen we richting de Rio Coura die even verder uitmond in de Rio Minho wat een grensrivier is tussen Spanje en Portugal. Eigenlijk is het dus heel simpel volg de rivier landinwaarts en je komt vanzelf bij Valença waar we zullen oversteken naar Spanje.

In het begin liepen we langs een autoweg de N13 die nooit ver uit ons gezichtsveld zou blijven deze dagen en je ook brengt naar Valença.
We kwamen door Seixas met een lief pleintje en een mooie kerk maar ook goede sanitaire voorzieningen. We liepen door velden en door bossen die over de N13 liep, mooie uitzichten op de omgeving met mooie oude gebouwen omgebouwd tot hotels.
Onderweg 1x gestopt in de buurt van Cavada voor een koffie maar ook om onze regenkleding aan te doen.
In eerste instantie is een beetje motregen niet erg maar langdurige motregen doet je toch nat worden. Echt geregend heeft het niet en na een klein uur kon de kleding weer de rugzak in.
In de buurt van Outeiral kwamen we langs een oud en imposant gebouwen complex met een kerk, landhuis en bijgebouwen in oude staat, waarschijnlijk inmiddels in gebruik als een hotel of ander  verblijven complex
Vlak voor Vila Nova de Cerveira bleek dat we aan de verkeerde kant van het spoor liepen om naar het dorp te komen. 2 keuzes bij het station over het hek of een stuk verder door over het pad waar een overgang was. Toch maar besloten om het hek over te gaan en zo stonden we bijna achter de herberg.
Vlak voor de herberg kwamen we een Duitse pelgrim tegen die reisboeken over pelgrimeren schreef en dit wel graag wilde uitdragen, voor 20 minuten was dit wel interessant maar daarna scheiden onze wegen hoewel hij ook in dezelfde herberg verbleef.
Rond 14.45uur bereikten we de herberg waar we voor €18,= p. p. kunnen overnachten en ontbijten.

De vorige overnachtingen kosten €15.-, €17,- €17,- wat dus ongeveer gemiddeld is momenteel voor een bed in Portugal. Voor het ontbijt betaal je €2,- en dan krijg je wel waar voor je geld. Koffie onderweg €2,-, Bier €2,50, Wijn €6 - €10,- en dan heb je echt knappe wijn. morgen naar Spanje en daar een bed geboekt in een private hostel tussen €13 - €17,-, ben benieuwd wat de verschillen zijn.
We kregen een kamer toegewezen voor 6 personen waar we met z'n drieën verbleven, uitzicht op een groot parkeerterrein waar veel campers staan.
Na aankomst hebben we meteen onze kleding gewassen en gedroogd en in afwachting hiervan maar eens alle berichten goed gelezen die ik had ontvang. Heel leuk om te lezen dat mijn blog zo trouw wordt gelezen.
Na het douchen eerst maar weer ven in de centrale verblijfsruimte gezeten en daar wat gedronken, we zijn daar niet echt andere pelgrims tegen gekomen anders dan even een groet in het voorbij lopen.
Het nadeel van vroeg in een herberg aankomen is dat de middag dan vaak hangend wordt doorgebracht en zeker in plaatsen als deze waar niet veel te beleven is, nu zat het weer ook niet echt mee want het lokte niet echt om naar buiten te gaan!

Rond 19.00 uur de plaats in om te eten maar voor Portugese begrippen waren we natuurlijk veel te vroeg dus was het erg leeg in het restaurant waar we voor €15,- p.p. hebben gegeten. Nadeel van een leeg restaurant, geen sfeer en je bent ook weer snel klaar want er is toch niemand om anders voor te zorgen dus het eten wordt kort na elkaar opgediend☺
Bij het verlaten van het restaurant was het al wel donker geworden en dan maakt een bijna verlaten dorp nog minder indruk, hoewel er potentieel veel mensen zouden moeten kunnen zijn gezen de hoeveelheid stoel op het plein.

Ik denk dat een gemiddelde dag op de Camino mij ongeveer €50,- kost en dat is meer dan vorige jaren. Er bestaat natuurlijk ook de kans dat je goedkoper uit bent maar dan ga je meer naar de Municipal herbergen waar je duidelijk minder waar voor je geld hebt. Aan alles hangt een prijs!
Het is nu best vroeg 21.55 uur en S & B liggen al in slaapstand terwijl ik nog hier zit te schrijven. Heb wel een deken aan het stapelbed hangen om het licht een beetje tegen te houden.

Vandaag een korte etappe, ruim 16 km!


Camino Portugués Startpagina

Foto's van de Dag

Dag 9: Vila Nova de Cerveira - Tui