Een prachtige wandeling

Pontevedra - Caldas de Reis

maandag 03 oktober 2022

Caldas de Reis, Spanje

Allereerst allemaal hartelijk bedankt voor de leuke en lieve reacties op mijn verjaardag, heel leuk te weten dat er zovelen meeleven met mij. Van alle kanten komen de berichten binnen en dat is prachtig.
Ten tweede moet ik mijn mening herzien over Pontevedra en zijn oude binnenstad, het was vanmorgen duidelijk bij het verlaten van de stad, dat wij in het nieuwe gedeelte verbleven en daar hebben rondgezworven. Duidelijk de verkeerde afslag genomen en eigenlijk hadden we dat moeten weten want de Camino gaat altijd door het centrum van een stad of dorp!

Vandaag weer rond 8.00 uur op pad en het was niet echt koud.
Een stad uitlopen, en zeker door een oud centrum heeft iets extra's en dat geldt zeker voor Pontevedra want je verlaat de stad over de rivier de Rio Lerez, je loopt op een brede brug die alleen bestemd is voor de voetgangers. Op de brug heb je een mooi zicht op de rivier en de stad die ontwaakt. Een mooi rode lucht in het oosten die verraad dat het wel eens heel mooie dag kon worden vandaag. Het is druk in de stad die zich weer opmaakt voor een nieuwe werkweek.
Al vrij snel gaat de stad over in het dorp en loop je door de bossen.

Niet ver van Pontevedra zien we weer de eerste crueceiros, de cruceiros zijn een kenmerk van het Galicische landschap geworden. Deze stenen monumenten werden vooral na het Concilie van Trente (1545-1563) opgericht om de gelovigen te herinneren aan de voordelen van het katholieke geloof. Sindsdien maken de cruceiros deel uit van de Galicische culturele traditie.
Ze staan op kruispunten of bij kerken en begraafplaatsen. Sommige geleerden, zoals de Galicische arts en schrijver Castelao, geloven dat de cruceiros werden opgericht om vergeving te vragen voor de zonde. Andere theorieën suggereren echter dat hun functie is om reizigers te beschermen of dat ongedoopte baby's eronder werden begraven.
Maar de mooiste van heel Galicië hebben we gemist, In Cangas (Pontevedra) bevindt zich de beroemdste cruceiro van heel Galicië. De cruceiro van Hío staat naast de kerk van San Andrés. Zijn bekendheid dankt hij aan de uitgebreide versiering, typisch voor de barokke kunst.
Tussen de schacht, het kapiteel en het kruis staan meer dan 30 figuren die de cyclus van Adam en Eva tot de verlossing voorstellen. De Kruisafneming is de belangrijkste scène, die op het kruis is afgebeeld.

Ook vandaag was het druk op de Camino en zelf had ik de indruk nog drukker dan gisteren, veel meer groepjes pelgrims en veel enkelingen.
Het eerste gedeelte loop je nog door kleine dorpjes zonder enige vertier of service, na verloop van tijd laat je de dorpjes achter je en ga je door de bossen. Je passeert eens een spoorlijn of watertje/stroompje maar het pad gaat lang door tot we bij de eerste iets grotere dorp komen met een cafetaria.

De 1ste 12 km is er geen service en als dit dan verschijnt mag je achteraan staan in de rij waarbij de rij geholpen wordt door 1 medewerkster. Duurde dus best lang eer ik aan de beurt zou komen en daar hebben we niet op gewacht en zijn we verder getrokken nadat ik gezien had op Google dat er iets verder ook een restaurant was.
 Niet veel verder, misschien 3 A 4 km troffen we in Barro een bar, a Eira, met een heerlijke tuin en geen rij. We waren gelukkig net op tijd want niet veel later kwamen er veel meer mensen aan die dezelfde gedachten hadden als wij. Lekker uitgerust en de lunch genuttigd.


Onderweg kom je natuurlijk veel nationaliteiten tegen en vandaag heb ik ongeveer een half uur opgelopen met een vrouw uit Bielefeld die in die korte tijd mij ongeveer haar hele levensverhaal verteld. Ze bleef ratelen en mogelijk heeft dat haar opgelucht maar ook dat is een onderdeel van de Camino. Ze had ook met Laura opgelopen en haar een heel verhaal vertelt over haar privé situatie waardoor mijn mening over Laura versterkt werd. Eigenlijk had zij mij dit natuurlijk nooit moeten vertellen maar zij wist niet dat ik Laura ok ontmoet had. Zij vertelde het meer vanuit de vluchtige en soms diepe gesprekken die je met elkaar kunt hebben tijdens een camino.
Later nog een poos gelopen met een Iers echtpaar en dat dan weer heel anders.

Vandaag 2 Nederlandse vrouwen ontmoet uit Weert en daar gezellig mee zitten kletsen tijdens een rustpauze. Dit zijn nu de 3e en 4e Nederlanders die ik ontmoet heb tijdens deze Camino terwijl ik al tientallen Canadezen, Amerikanen, Duitsers heb ontmoet. Blijft toch ook wel bijzonder dat in die landen de Camino zo leeft en dat heeft echt niet altijd met religie te maken. Want hoewel je natuurlijk niet om het religieuze heen kan door alle kerken die je tegenkom is er op de wandeling zelf en in herbergen niets van terug te vinden. Tenzij je meer naar de religieuze plekken op zoek gaat als slapen in kloosters bijvoorbeeld.

We zijn nu in Callas de Reis en hebben een alternatief programma samengesteld voor de komende dagen wat afwijkt van de boekjes maar daarover morgen meer.
Lekker gegeten en we verblijven nu hier in hostel Timonel in een 3 persoonsnamen in le bedden, prima sanitaire voorzieningen en behulpzame hostes, vriendelijkheid kost soms net wat meer maar voor nu prima zo!

Camino Portugués Startpagina

Foto's van de Dag

Caldas de Reis - Vilanova de Aurosa