Verder alleen op pad

Lugo - Ponte Ferreira

Dag 10 op de Primitivo, donderdag 16 september 2021, A Ulloa, Spanje

Nat, nat en drijfnat!

Na een prima nacht, met alleen Paolo en ik op de kamer, het leek wel of het hele ostello verlaten was want we kwamen niemand tegen op de gangen of op de verdiepingen
Om 8.00uur weer op pad, na een rustdag voelen de schoenen en rugzak toch weer even vreemd aan maar dat duurde niet lang.

Op zoek naar een bar in Lugo moesten we terug naar Plaza Mayor waar bar Centraal wel open was en de enige plek in de binnenstad waar je iets kon nuttigen. Spaans ontbijtje met verse croissant en zumo de naranja

Inmiddels regende het al onophoudelijk en dat zou het blijven doen tot ongeveer 16.00uur. Even buiten Lugo ligt een oude Romeinse brug. Deze brug over de Rio Miño is al bijna 2000 jaar oud. Natuurlijk in de loop ter tijd regelmatig gerestaureerd en verstevigd, maar toch bijzonder om over zo'n oud bouwwerk te lopen. De brug heeft 6 bogen en is niet zo hoog als die van Ponte La Reina maar eigenlijk niet zo fraai. Helaas was het slecht weer toen ik er passeerde dus enkele foto's geleend van internet ( Kevin Scott & Eigen Weg) om een beeld te geven van deze mooie brug. Ter bewaking van de brug staat een "Romeinse soldaat".

Na ongeveer 3 km is er een afsplitsing van de route naar Friol en daar afscheid genomen van Paolo en verder alleen op mijn pad. Toch wel even vreemd als je iemand ziet weglopen waar je de afgelopen dagen mee hebt gelopen, gelachen en gedeeld. Nu zelf goed opletten en het Spaans toe te passen wat natuurlijk erbarmelijk slecht is maar ja wil je wat dan moet je wat

De omgeving waar je doorheen loopt is prachtig maar regen, mist en grijze luchten maken het een beetje triest! Na weer ongeveer 2 km zie ik het eerste bord wat mij bekend voorkomt, de aankondiging Ponte Ferreira nog 20 km te gaan.

Na ongeveer 2.5 uur pitstop in een voormalige garagebox waar een vreselijk aardige man de pelgrim van basale behoefte kon voorzien. Vanuit zijn huis aan de overkant van de straat was de halve familie in de weer voor de 6 aanwezige pelgrims. Heel mooi te zien met welke gevoel voor hospitality deze mensen te werk gaan, echt vanuit het hart. Het was een donativo stop dus rijk zullen ze er niet van worden maar wel blij want iedere pelgrim die hier stopt is hen dankbaar.

Weer verder in de regen en toen stopte het met zachtjes regenen en werden de regenbeschermingsmastregelen getest. Kansloos verloren🤣, langzaam liepen mijn schoenen vol met water, slop, slop, slop, bij iedere stap voelde je het water in de schoenen bewegen. Kansloos waren al die nanokorrels die ik thuis op mijn schoenen en gamaschen had gespoten in de hoop dat dit zou helpen een barrière te vormen tegen regenwater.

Na ongeveer 15 km kwam ik bij Bacurtin lang de Igrexa de San Miguel de Bacurín, een Romaanskerkje. De kleine romaanse kerk van Bacurín, gewijd aan San Miguel, ligt in de streek van Mera, werd het gebouwd in de tweede helft van de 12e eeuw.

Hoewel deze granieten kerk niet opvalt door haar omvang, is het een fantastisch voorbeeld van de landelijke Romaanse architectuur in Galicië. Het heeft een enkel rechthoekig schip en een halfronde apsis, met een leien zadeldak.

Binnen valt het barokke altaarstuk uit de 17e-18e eeuw op. Mogelijk ligt de grootste aantrekkingskracht van dit bouwwerk in de 16 kraagstenen die de apsis omringen. In zeer goede staat van bewaring stellen zij alles voor van dierenkoppen, zoals wolven of rammen, tot erotische scènes of verheerlijkingen van mannelijke geslachtsdelen.
Tegenover de kerk vinden we de Pazo de San Miguel, een groot ommuurd dorpshuis met een opmerkelijk statig wapenschild boven de barokke boog van de toegangsdeur.

Onderweg kwam ik 2 Colombiaanse vrouwen tegen die hun 1etappe liepen die dag. Ze had wel gereserveerd maar had geen idee waar ze waren maar de dag afstand zou 19 km zijn. Inmiddels hadden we er 21 gedaan🥲, toch maar geadviseerd om het hotel te bellen om te vragen of ze al niet te ver waren gelopen. Helaas geen contact maar ze zijn wel teruggelopen.
Aangekomen in San Romao da Retorta bleek dat de herberg gesloten was ivm familieomstandigheden, er zaten ongeveer 20 pelgrims buiten onder een afdak te schuilen voor de regen in afwachting van.... Helaas was hier niets te verkrijgen dus besloten om verder te gaan, gelukkig niet veel verder zag ik een albergue O Cándjdo en daar naar binnen.
Verzopen als een kat eerst maar eens ontdaan van alle drijfnatte kleding en een handdoek om mijn nek gehangen. Het bleek dat Kyle & Stephanie en Dennis hier een bed hadden geboekt en zij zaten inmiddels enigszins droog aan tafel te eten. Een leuk welkom met bekende gezichten, gisteravond hadden we samen nog gedronken en gegeten. In de herberg meloen & jamon gegeten en natuurlijk een lekker biertje, uiteindelijk moet je jezelf ook wel verwennen op zo'n dag!
Hier uitgerust en enigszins droog geworden maar dat allemaal niet echt natuurlijk, bij het verlaten van de herberg was de handdoek ook echt nat!

Weer op pad maar nu was het inmiddels gelukkig wel droog geworden, na nog eens 8 km aangekomen bij Ponte Ferreira de herberg van Ton & Ria en daar hartelijk verwelkomt. Ik heb mijn eigen private room, de caravan, zodat ik met niemand rekening hoef te houden en de anderen niet met mij.

Er waren 9 gasten wat het maximum is van wat zij mogen verhuren, in de avond heerlijk gegeten en gezellig nagetafeld in het Spaans, het waren allen Spanjaarden. Dit dwong mij om geconcentreerd te luisteren naar de gesprekken en dan merkte later dat ik "the big picture" van het gesprek toch had begrepen

Na dat alle pelgrims weg waren en wij alles hadden opgeruimd hebben we tot 24.00 uur buiten gezeten met wijn & dein.

Vandaag dus een erg natte dag, vandaag 30 km gelopen.

Vandaag ben ik vanaf Lugo door de volgende dorpjes/gehuchten gelopen;
San Vincente do Burgo, Santa Euladia de Bóveda, Bacurin, San Román da Retorta - San Romao, Ferreira.

Citaat van de Dag
Er is niets op deze aarde dat meer gewaardeerd wordt dan ware vriendschap. 
Thomas van Aquino, Italiaans filosoof en theoloog 1225-1274

Camino Primitivo startpagina

Foto's van de Dag

Dag 11: Rustdag op de Ponte