Toerist op de Camino

Sobrado - Boimorto

Dag 13 op de Primitivo, zaterdag 18 september 2021, Boimorto, Spanje

Vandaag een mini etappe daar ik pas op maandag moet aankomen in Santiago ivm reserveringen. Ik loop dus voor in kilometers op het schema dus vandaar vandaag een korte etappe.
Na uiterst ontspannen vanmorgen de herberg verlaten als één van de laatste op zoek naar koffie, brood en zumo kwam ik uit bij een café tegen over het klooster van Sobrado. Openingstijd 10 uur dus ik had tijd om de buitenkant te bekijken tot klokslag 10 toen de deur open ging. Voor €2,- naar binnen en ben daar bijna 1,5 uur binnen geweest. Wat een prachtig gebouw en dan met name de volledig gerestaureerde kerk.
Geen inrichting met versieringen maar enkel de verfraaiingen van het bouwwerk. Prachtige ornamenten op de pilaren eigenlijk op alles. Er wonen nog steeds enkele monniken van de orde van de Cistercianen, ik heb er 3 gezien die nog actief waren in het dagelijks proces van het klooster.
Het is een imposant gebouw wat geheel gerestaureerd is en wat aan de binnenkant vooral imponerend is door zijn "eenvoud". je ziet wel een waas van groene aanslag op de stenen maar dat is niet echt heel hinderlijk, hoewel het er eigenlijk van verwijderd zou moeten worden.
Ik heb natuurlijk weer veel teveel foto's gemaakt dus zal het wel weer moeilijk worden om de beste/mooiste eruit te halen.
Bij het verlaten van het klooster kwam ik een Amerikaan tegen met wie ik tot mijn huidige bestemming heb opgelopen. Hij had de camino del Norte gelopen en werd nu vergezeld de laatste 6 dagen door zijn vrouw en een vriendin. Onderweg kwamen we eel een heel bijzonder moment tegen, 2 honden waren ineen gestrengeld en hadden seks met elkaar. Volgens hem was dit niet ongewoon voor straat- honden maar wij keken wel even onze ogen uit🤗. Tot een café in As Corredoiras hebben we samen opgelopen en in die korte tijd zijn er weer veel zaken gepasseerd die je normaal nauwelijks bespreekt met vreemden. Door nog steeds de actuele coronaregels in acht te nemen gaan we vaak buiten zitten als we iets gaan drinken. De locals zitten meestal binnen en kijken je toch nog steeds vreemd aan als je binnenkomt met rugzak etc. Scheelt natuurlijk wel of je in een gehucht of een stad bent.
Omdat ik geen haast had bleef ik langer zitten en nam weer afscheid van kortstondige caminovrienden.

Het laatste stuk van deze dag liep langs de weg en bracht me uiteindelijk aan het einde van het dorp waar albergue was gevestigd. In Boimorto had ik, op aanraden van Ria, een hostel gereserveerd via Booking en werd daar aller vriendelijks verwelkomt door Maribelle. Een eigen kamer met alle faciliteiten dus dat is perfecto! De kamers lagen gesitueerd langs de binnentuin waardoor ik dus vanuit de kamer uitzicht had op de tuin.
Eerst maar weer eens lekker opgefrist en omdat ik toch vroeg was een kort middagslaapje gedaan.
Hier ontmoette ik Tony uit Aragones die de camino del Northe op de fiets heeft gedaan, een leuke en gezellige man. We hebben in de binnentuin gezellig een paar uur zitten kletsen en bier gedronken. Later die middag kwamen er nog 2 pelgrims binnen een jonge Duitser en een Spanjaard.
Ik had bedacht om in een restaurant te gaan eten maar dat lag aan de andere kant van het dorp waar je Boimorto binnenkomt. Tony had bedacht om in het café aan de overkant te gaan eten iets wat ik voor mezelf had verworpen toen ik daar voorbij was gelopen. Ik stelde Tony voor om naar binnen te gaan te kijken wat een maaltijd kostte, mij het geld te geven en daarna naar het restaurant te gaan om daar op mij kosten te gaan eten.

Het restaurant lag zoals gezegd aan de andere kant van het dorp dus dat was bijna weer ruim 30 minuten lopen. In het restaurant ontmoetten we Nadira en haar moeder Marissa die Tony al diverse keren eerder ontmoet had onderweg. Ook zij waren op de fiets vanuit Bilbao de del Norte aan het fietsen. In het restaurant was het druk, er was een bus met toeristen binnen gekomen die alle aandacht opeiste, kwam bij dat de keuken pas om 22.00 uur open ging. Tot die tijd met z'n vieren geborreld.

Het eten was lekker en goed, ik had weer de wijn besteld en een ieder zat daar van te genieten, we hebben een super gezellige avond gehad.

Om 23.35 uur weer terug in de albergue en moest nog dit blog schrijven.
Morgen een beetje op tijd op pad voor een normale etappe van ruim 30 km naar a Lavacolla wat ongeveer 14 km voor Santiago de Compostella ligt.
Vandaag redelijk mooie dag gehad zonder regen wat ook wel weer eens lekker is
Santiago nadert nu snel en dat betekent einde van deze mooie camino met heel veel bijzondere ontmoetingen.

Vandaag ongeveer 13 km gelopen wat de kortste afstand is geweest deze camino.

Vandaag zijn we vanaf Sobrado dos Moxes door de volgende gehuchten/dorpen gekomen, 
Pontepedra, Castro, madelos, Corredoiras, Boimil, Boimorto 

Citaat van de Dag
Als ik zou willen dat je het begreep, zou ik het beter hebben uitgelegd
Johan Cruijff, Nederlands voetballer en coach 1947-2016


Camino Primitivo startpagina

Foto's van de Dag

Dag 14: Boimorto - a Lavacolla