Up and Down in Galicië

Fonsagrada -    O Cádavo Baleira

Dag 7 op de Primitivo, zondag 12 september 2021, O Grádavo, Spanje.

Up and Down in Galicië

Vandaag zondag dus mochten we "uitslapen" en wel tot 7.30 uur, heerlijk geslapen op weer eens een echt bed met frisse lakens. Op een enkele sok na was onze was weer droog en kon alles weer gewoon droog terug in de rugzak. De kamer weer netjes achter gelaten en de sleutel in de desbetreffende box gedropt.

Ontbeten bij de bakker op de hoek waar ik "mijn" Belg uit Antwerpen ook weer ontmoette, hij ging vandaag verder richting Oviedo om vandaar de trein te pakken naar huis.
Omdat veel zaken natuurlijk dicht zijn op een zondag komt alles wat vroeg brood wil hebben of koffie wil drinken in de enige zaken die open zijn. Terwijl wij daar zaten te ontbijten de uitbater van het restaurant bij O Acebo daar binnen kwam om daar het brood mee te nemen voor zijn restaurant. Ook nu weer alles in alle rust, zo rond 9.00 uur vertrokken we uit Fonsagrada.

In Fonsagrada was een groep van 13 wandelaars uit de Kempen, België vandaag begonnen aan hun camino, toevallig kwam ik voorbij en heb op verzoek groepfoto's gemaakt. Allen natuurlijk nog vol met adrenaline over de start van hun camino en uitgelaten als kinderen vertrokken ze vlak achter ons.

Fonsagrada uit geeft weer het prachtige zicht op de wolken die in de vallei dreven. Meteen weer stijgen tot grote hoogte wat natuurlijk weer gevolgd wordt door een daling. Dit ging eigenlijk de hele dag zo door wat mij het gevoel gaf terug te zijn in Asturias. In het begin loop je langs een dal met daarin laaghangende bewolking zodat je net als gisteren het gevoel had boven de wolken te lopen. Dit zijn prachtige sfeer plaatjes die veelvuldig gefotografeerd worden.

De groep Belgen liep bijna de hele tijd achter ons wat Paolo vervelend vond en ik kon hem daarin geen ongelijk geven. Het continue geluid van kwebbelende mensen achter je is niet echt leuk. De 1ste stop zou na 13 km zijn maar de bar was gesloten, jammerlijke is dat dit soort aankondigingen niet eerder op de route kenbaar gemaakt worden zodat je je erop in kan stellen. Next stop 5 km verder en nog steeds up and down.
Het was inmiddels een prachtige dag geworden met veel zon en weinig wind, het landschap was daar weer oogstrelend, veel op en neer maar gelukkig niet al te veel hoogtemeters.

Vlak voor Lastra, waar de volgende bar gelegen was, moesten we een enorme beklimming doen welke ik tot nu toe nog niet zo stijl had meegemaakt. Eerst mag je heerlijk en langdurig afdalen en daarna wordt je "gestraft" met een steile klim die vrij lang duurde.  Je kunt dit op het kaartje hier boven ook goed zien. Volledig "uitgewoond" viel ik neer in de stoel en na 2 Radlers weer enigszins aanspreekbaar. Dit was onze eerste stop na 18 km!
Mijn gevoel voor eigenwaarde steeg naar mate ik meer pelgrims aan zag komen lopen die bijna allemaal hetzelfde gevoel als ik hadden en ook zijn zich uitgeput in de stoelen lieten vallen om te herstellen van deze zware inspanning.

Na een stop van ongeveer 45 min weer verder, nog 10 km te gaan.

Dit gedeelte van de route ging voor een lang gedeelte langs de weg en daar hebben we in een café de crash van Max Verstappen gezien wat daar natuurlijk ook voor Spaans gespreksstof zorgde maar volledig aan mij voorbij ging hoewel je natuurlijk wel begrijpt waar het ongeveer over gaat.

In tussen waren de Belgen weer in ons zicht en hebben we de laatste 5 km tussen hen in gelopen. Paolo noemt pelgrims die alleen een dagzak dragen " tourigrinos", waaruit nu niet echt veel respect uit voort vloeit maar ik vind het wel een leuk woord, hoewel ook zij dezelfde km moeten lopen!

Om 17.30 uur stonden we in herberg San Mateo in O Cádavo waar niet op ons gerekend was maar waar nog wel plek voor ons was. Mogelijk heeft Paolo een verkeerde herberg voor ogen gehad toen hij de reservering maakte Overigens een mooie, nieuwe herberg met goede voorzieningen.
We hadden een grote kamer met nog 3 andere pelgrims die familie/vrienden van elkaar waren en net als wij een eigen gedeelte van de kamer betrokken.

Ondertussen is alles na een heerlijke douche weer fris en fruitig en zit ik in de Italiaanse kolonie rustig mijn verslag te maken. In de herberg zijn ook Angelo en een Italiaans stel aanwezig die we al eerder hebben ontmoet. We hebben gezellig op de binnenplaats gezeten en natuurlijk kan de wijn dan niet ontbreken.

In de avond zijn we uit eten geweest in een restaurant in het dorp waar, toen wij aankwamen, Andy het restaurant verliet en wij nog wat menutips meekregen.

Rond 22.30 uur waren we weer terug in de herberg en konden we in ons "eigen" gedeelte van de kamer rustig klaar maken voor de nacht.

Vandaag weer 28 km gelopen en morgen naar Lugo.

Vandaag zijn we vanaf A Fonsagrada door de volgende dorpen en gehuchten gelopen; 
Padrón, O Piñeiral, Vilardongo, Montouto, Paradavella, A Degolada, O Couto, A Lastra, Fontaneira, O Cádavo

Vandaag mooi weer gehad, veel zon en prima wandelweer.

Citaat van de Dag
Het is verstandiger een kaars aan te steken dan te klagen over de duisternis.
Lao-Tse, Chinees filosoof +/- 600 v.C. 


Camino Primitivo startpagina

Foto's van de Dag

Dag 8: O Cádavo Baleira - Lugo