Routa Hospitaleros

Campiello - Berdusedo

Dag 4 op de Primitivo, donderdag 09 september 2021, Allande, Spanje

De ultieme uitdaging gehaald maar oeffff!

Gisteravond al vroeg naar bed voor de dag van vandaag maar of dat geholpen heeft?

Om 6.30 uur even naar het toilet en toen bleek dat bijna 80% van de pelgrims al weg waren! Wat een geweldige uitvinding toch die earplugs! ook wij maar de boel ingepakt

En dan duurt natuurlijk nog wel even en zo kon het gebeuren dat Paolo & ik als één van de laatste de herberg verlieten. Het is niet de eerste keer dat als je wilt ontbijten je de "hond in de pot" vind in dit soort herbergen. Eigenlijk hoef je daar ook weer niet te veel over te treuren want vaak gaat het om toast en lauwe koffie wat over is gebleven voor de laatste vertrekkers.

Dus voordat we opstap gingen eerst echt ontbeten in de bar aan de overkant van onze herberg, dit zou ook de laatste mogelijkheid zijn om iets te eten.
Het wordt eigenlijk alweer standaard wat ik dan bestel want een koffie con leche, verse sinaasappelsap en een bocadillo met ham is altijd lekker. Afhankelijk van het type café krijg je dan een medium of een grote bocadillo. goed voor een goede ondergrond om deze tocht aan te vangen.
Weersverwachting zag er dramatisch uit maar dat bleek op de dag totaal anders te zijn.

De eerste km gingen eerst over de weg om daarna al snel over te gaan in een bergpad nadat we Borres uit waren gelopen. Na de eerste 5 km had ik al spijt van mijn beslissing om bovenlangs te gaan, echter Paolo wist mij met zijn Engels/Italiaans accent over te halen om toch door te gaan, " We go slowly, slowly"

Het bleek een mooie route te worden maar wel erg zwaar, er leek geen einde te komen aan het stijgen en als we dan wel weer naar beneden gingen lag de volgende berg alweer te wachten op ons🤣- De sfeer na het vertrek uit La Mortera is die van een etappe in het hooggebergte, ondanks het feit dat we ons tussen 1.000 en 1.250 meter boven zeeniveau zullen bewegen.-
Gezien de inspanning die de beklimming van zoveel met elkaar verbonden bergtoppen vergt, met stenige gedeelten die de vermoeidheid doen toenemen en af en toe een veeleisende helling, zijn we blij met het door ons meegebrachte water, want de hooggelegen bronnen en bronnen waar ook het vee drinkt, bleken niet altijd in goede staat.
Helaas niet vandaag maar volgens beschrijvingen in diverse bronnen kan men op heldere dagen de zon zien opgaan achter de Cantabrische bergen, met in het zuidwesten de Picos de Europa die oprijzen.

Hoe mooi de omgeving/natuur ook is op enig moment neem je dat ook niet meer in je op, je bent alleen maar bezig met de volgende stijging.

We zijn vandaag alleen ingehaald door Pablo & Matias die een half uur later dan wij waren gestart uit Campiello, verder zijn we niemand tegen gekomen, blijkbaar waren wij de laatsten van de dag die deze etappe liepen.

Bovenop het hoogste punt is er een ijkpunt wat tot een monumentje is verworden. Pablo heeft er een foto achtergelaten van een wandelvriend van hem die in april van dit jaar is overleden.
Hij was zichtbaar aangedaan door dit gebaar.

De route gaat langs ruïnes van oude herbergen, als je dit gaat lopen om dit te zien dan kan je zo'n hoop stenen overal tegenkomen🤣 maar natuurlijk niet in zo'n bijzondere omgeving. Het is natuurlijk wel bijzonder als je bedenkt dat honderden jaren geleden pelgrims deze route hebben gelopen. De getuigenissen van de geschiedenis van de pelgrimstocht, zien we vandaag terug in bescheiden ruïnes en zelfs onmerkbare steenhopen, dit zijn de hospitalen van Paradiella, vermeld in de 15e eeuw; Fonfaraón, reeds gedocumenteerd in de 13e en 14e eeuw (men kan nog steeds schuilen in wat ervan overblijft, omgebouwd tot veeschuur); Valparaíso, dat reeds in de 14e eeuw bestond; en La Freita, reeds in de Palo-pas.

Regelmatig heb ik mij afgevraagd waarom zij niet gewoon in de dalen bleven lopen, had mij veel gesteun en gekreun bespaard!☺

Op deze hoogtes is de vegetatie natuurlijk erg beperkt maar een enkel alpenroosje hebben we wel waargenomen naast de enorme hoeveel heide. Ook hier loopt het vee los en hebben we menig kudde paarden gezien. De natuur is hier ruig en ruw en met het voorbij vliegen van de wolken aan de lucht, die we bijna konden aanraken, en de wind die giert om de oren is het toch ook wel weer genieten!
Omdat je niets tegenkomt heb je ook niet zo de neiging om ergens te gaan zitten om te eten en zeker niet met de wind die constant om je oren giert. Achteraf hebben wij veel geluk gehad want pelgrims die eerder dan ons die dag de route hadden gelopen hadden erg slecht weer gehad. Wij daar en tegen hebben het voornamelijk droog gehad tot op de laatste toen we alweer uit het hooggebergte op weg naar de herberg in Berducedo waren.

Weer uit het hooggebergte begon het te regen en konden we schuilen in een bushokje om daar de poncho aan te trekken maar het bleef regen dus verder. Inmiddels had ik wel gezien dat de weg waarop we liepen parallel liep aan de route. Paolo wilde de originele route blijven volgen maar ik had het wel gehad met dat dalen/stijgen dus koos ik er voor om over de weg te gaan naar de herberg over een geplaveide weg.

Al met al hebben wij heel veel geluk gehad met het weer, alleen de laatste 2 uur hebben wij regen gehad maar gelukkig niet in die mate van eergisteren

We kwamen aan om 17.00uur in onze herberg in Berducedo met de toepasselijke naam Camino Primitivo, na ons is nog een enkeling binnengekomen dus waren we niet de allerlaatste. In de herberg zagen we als eerste onze vriend Andy zitten die in een stevig gesprek gewikkeld was met Kyle een Amerikaan uit Denver, Colorado die de camino loopt met Stephanie zijn partner die ook weer in een gezellig gesprek zat met een mede pelgrim..

Het was gezellig druk in de herberg en overal stonden mensen te praten met elkaar Na ons eerst geïnstalleerd te hebben, douchen, was gedraaid was het tijd voor wijn en bier. Aangeschoven bij Andy & Kyle en zo weer nieuwe camino vrienden gemaakt.

We hebben het avondeten in de herberg genomen wat een prima maaltijd was, deze dag eindigde niet echt laat.

Mooi maar zware etappe, ik denk dat ik vandaag redelijk tegen de grens ben gegaan van mijn mentaal/fysiek vermogen. Veel alleen gelopen maar waarbij Paolo wel altijd in mijn gezichtsveld bleef maar dat is het al snel bij deze vergezichten☺

Vandaag 28 km gelopen

Vandaag zijn we vanaf Campiello door de volgende dorpen en gehuchten gelopen; 
El Espin, Borres, Samblismo, Hospital Route, Montefurado, Lago, Berducedo

Citaat van de Dag
Als je iets wilt pakken, moet je het heel even loslaten.
Als je iets wilt loslaten, moet je het heel even pakken. 
Lao-Tse, Chinees filosoof +/- 600 v.C.Camino Primitivo startpagina

Foto's van de Dag

Dag 5: Berduseco - Castro