Pitsstop in Lugo

Lugo

Dag 9 op de Primitivo dinsdag 14 september 2021, Lugo, Spanje,

Tourigrino in Lugo

Zoals gemeld een rustdag in Lugo, na 14 dagen lopen even ontspannen in deze stad.

De aankomende week wordt toch niet te moeilijk want ik heb na vandaag nog 2 "vrije" dagen ingepland, dus het zwaarste van deze camino heb ik gehad.

Zoals op een vrije dag hoort uitgeslapen tot 8.30 uur, rustig aangedaan en om even over 10 uur op een terras op het Plaza Mayor , heerlijke verse sumo met croissant en coffee conleche
Het Plaza Mayor is een van de grootste pleinen van de stad en ligt net achter de grote kathedraal. Het gemeentehuis staat aan het plein en heeft een fraaie gevel. Aan de andere zijde ligt de fraaie Franciscaner Kerk, hier is tegenwoordig een school gevestigd.
Midden op Plaza Mayor ligt het Alameda Park, een fijne plek om in de schaduw van de bomen te genieten van deze mooie stad wat we ook in de middag hebben gedaan

Na ons ontbijt naar de kathedraal en deze uitgebreid bekeken inclusief het aanwezig zijn bij een dienst. Deze rooms-katholieke kathedraal is in de twaalfde eeuw gebouwd, naar het voorbeeld van de kathedraal van Santiago de Compostella. De kerk kreeg in het begin vooral een Romaanse stijl. Door de eeuwen heen werd er veel aan de kerk gebouwd, waardoor er inmiddels ook barokke, gotische en neoclassicistische elementen terug te vinden zijn. De façade is dan weer gebaseerd op die van de kathedraal van Pamplona. Een mooie kerk die anders is dan anderen omdat het koor midden in de kerk geplaatst is. Prachtig mooie Maria kapel achter het altaar waarbij het lijkt alsof het geheel zweeft in de lucht. Al met al bijna 2 uur daar geweest en veel foto's gemaakt. Bij de hoofdingang van de kathedraal veel bekende pelgrimsgezichten waarvan zo een ieder haar/zijn eigen plan trok.

Na de kathedraal een ommetje door de stad en natuurlijk hierna een heerlijk middagdutje in de ostello.

In de middag rond de binnenstad gelopen over de stadsmuur die volledig intact is, heel bijzonder!
Deze twee kilometer lange muur werd in de derde eeuw door de Romeinen gebouwd en is in vele opzichten uniek. De muur omringt het oude centrum volledig en zelfs de tien poorten en 85 torens zijn grotendeels intact. De complete muur staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Ook hier natuurlijk foto's, foto's en nog meer foto's.

Lugo is echt de moeite waard voor een bezoek als je hier in de omgeving bent en dat is een rekbaar begrip.

Een dag als vandaag is een echte lummeldag waarvan je van het slenteren nog vermoeider bent dan van een wandeling maar wel leuk.

Ons verblijf hier in Lugo was leuk en mooi, in het ostello is het nog stiller dan gisteren. we liggen nu alleen nog maar met 2 man op de kamer waar maximaal 12 personen kunnen liggen maar nu door de reductie van 50% nog maar 6 Er moet dus flink geld bijgelegd worden want voor €30,- kan je geen hele etage runnen.

In de avond hebben we weer gegeten in hetzelfde restaurant tegenover het ostello als gisteren, waarom veranderen als het goed is en zo dichtbij? In de avond zijn we na zonsondergang weer door de stad gaan dwalen maar nu in het donker en zonder al te veel mensen op straat. In de nachtelijke uren is de dynamiek van een stad toch weer heel anders dan overdag en dat geldt natuurlijk voor elk dorp of stad!

Morgen verder naar Ponte Ferreira naar Ria & Ton alwaar ik ook 1 dag verblijf, gezellig!

Wordt wel een afscheid van Paolo die naar Friol gaat wat een andere route is. Zal wel even wennen zijn zonder mijn reisleider/tolk en inmiddels camino vriend na 15 dagen samen opgetrokken te hebben. Wie had dat van tevoren kunnen denken.

Citaat van de Dag
Sluit niet snel vriendschap, maar blijf een eenmaal gesloten vriendschap altijd trouw. 
Socrates, Grieks filosoof 469 v.C. - 399 v.C.

Camino Primitivo startpagina

Foto's van de Dag

Dag 10: Lugo - Ferreira