Primitivo, de eerste weg

Dag 1: Primitivo: Oviedo - Grado

1ste dag op de Primitivo, maandag 06 september 2021, Grado, Spanje

Het was een warme nacht in Oviedo, ik zweette mijn bed uit! Met als gevolg regelmatig wakker maar wel redelijk goed geslapen.

In alle "stilte" vertrokken uit mijn kamer en eerst ontbeten, zo stil toch niet want vlak na mij komt de Italiaanse kamergenoot ook de keuken binnen.

Om 8.30 uur bij de kathedraal afgesproken en daar stonden Nacho & Paolo al te wachten op mij. Na nog een kop koffie en nu echt afscheid van Nacho, die voor ons een Salvadoriaan gaat proberen te regelen, om 9.30 uur op pad. We vertrekken vanuit het centrum van de stad en eer we aan de rand van de stad waren hadden we ongeveer 3 km gelopen en kwamen we aan bij het echte begin van de Primitivo, we verlieten de stad bij 20 gr en kwamen Grado binnen met 28!

Vanaf hier was het echt op en neer, natuurlijk al eerder aan gegeven maar nu in het echt ervaren. Geen moment was het even vlak, de wegen zijn goed waar we over lopen, gelukkig niet veel keienpaden.

Ook nu weer is na elke bocht wel een fotomoment te pakken maar uiteindelijk raak je ook "blind" voor wat er om je heen ziet🤣

Onze eerste stop na 11 km in El Escamplero en hier even heerlijk uitgerust met een koffie, bocadillo en een radler. We konden in het restaurant zitten maar de wens was toch wel om vooral buiten te blijven en dat kon ook heel goed want het parkeerterrein was afgezet en het uitzicht op de omgeving was mooi, geen straf dus om buiten te zitten.

Weer onderweg begon het na enige tijd licht te spatten maar onvoldoende voor de poncho waar je dan natter in word van het zweet dan van de regen. In Valsera komen we langs een oud uitziende Capilla de Fatima echter het is een kerkje in de vorige eeuw opgebouwd op de restanten van een eerdere kerk.

Het hoogteprofiel van de dag geeft mooi weer dat de grootste inspanning aan het begin van de lag maar de lengte van de etappe maakte het ook best zwaar!

Vlak voor Grado is er een oude Romaanse brug, om een mooi plaatje te schieten moesten we over de spoorlijn die langs de rivier loopt. Komt er natuurlijk net een trein aan die je al eerder hoort dan ziet, de machinist was "not amused" en liet dit ook blijken door de claxon langdurig te laten gaan, uiteindelijk hadden we wel de foto die we wilden hebben

Uiteindelijk bereikte we Grado rond 17.30 uur waar we nu verblijven in aubergue La Quintana, een oud herenhuis in Mexicaaanse koloniale stijl omgebouwd tot herberg met prima voorzieningen. De herberg ligt aan de doorgaande weg in Grado maar daar hebben we niet veel hinder van, het is niet echt druk op straat.
Na installatie lekker met een biertje en een sigaartje voor in de tuin gezeten en de dag in de geest laten passeren, wat belletjes gedaan en contact gemaakt met andere pelgrims maar verder dan hoe het ging die dag zijn we niet geweest. Iedereen hier is nog nieuw voor elkaar dus er zijn nog geen groepjes hoewel landgenoten elkaar heel snel vinden in taal.

Voor overmorgen weer een herberg geregeld en nu aan tafel voor het avondeten.

Het is hier duidelijk drukker dan we tnt gewend waren want er zijn hier zeker 20 pelgrims waaronder een Amerikaan (Don aardige vent) die misschien morgen met ons meeloopt.

De COVID-maatregelen zijn hier minder stringent want we slapen weer in normale bezetting dus ook zijn de stapelbedden weer in gebruik, ik heb de mazzel dat ik onder lig.

Vandaag 28,5 km gelopen.

Vandaag zijn we vanaf Oviedo door de volgende dorpen en gehuchten gelopen; San Lázro de Painiceres, Lampajúa, Loriana, La Bolguina, Escamplero, Premono, Paladin, Peñaflor, Grado

Citaat van de Dag
Vergeet niet te vechten voor je dromen.
Je moet weten wat je wilt in het leven.
Er is maar een ding dat maakt dat je droom onmogelijk wordt; de angst om te falen. 
Paulo Coelho, Braziliaans schrijver 1947-Camino Primitivo startpagina

Foto's van de Dag

Day 2: Grado - Bodenaya