Santiago komt in zicht!

Dag 13: Boente - Pedrouzo

Een lange verplichting

Santiago is dichtbij en door de spanning wordt de etappe van vandaag een echte verplichting. Het is een lange dag maar uiteindelijk niet meer dan een formaliteit die er nu eenmaal bij hoort. Er komen geen grote woonkernen meer noch majestueuze kathedralen en met de kloosters is het ook afgelopen. Er hoeven alleen nog maar groene heuvels beklommen te worden met miniscule dorpjes maar veel moeite zal dat niet kosten. Alleen de talrijke rivieren in de streek die rechtstreeks naar het zuiden stromen op weg naar het dal van de Ulla vormen een obstakel. De Jacobsroute, onverbiddelijk op weg naar het westen gaat er dwars doorheen, omhoog en omlaag, zodat de toch al afgenomen krachten van de wandelaar het nog zwaarder krijgen.* 

Santiago trekt aan de pelgrim!

11 mei 2019, Pedrouzo, Spanje

Eerst nog maar de foto's van gisteren geüpload!
Mijn wasje was vanmorgen niet droog want telkens als iemand het raam had open gezet was er een onverlaat die het raam weer sloot.
Gevolg dat niemand zijn was droog was want de luchtvochtigheid in de kamer was eg hoog, de ramen waren beslagen van het vocht.
Op richting Santiago en al op tijd op pad. Begin was weer klimmen en na 1 uur lopen de jas maar uitgetrokken, warm en transpirerend van de inspanning.
Na 6 km weer ontbeten en daar heb ik een Italiaanse geholpen die veel last van haar been. Voltaren emulsie op het been gedaan en geadviseerd om een stevige bandage te kopen. Ik wilde niet mijn restant zo maar weggeven want ik had de indruk dat zij dit zelf wel kon kopen.
In Arzúa liep ik een kerk binnen waar een mis werd opgediend die op zijn einde liep. Net toen ik er stond werden de aanwezige pelgrims naar voren geroepen voor de zegen. Een meer dan bejaarde priester zegende je en daarna kwam een even oude non langs met het welwater. Ik heb dit op de film opgenomen maar kan hier helaas geen foto van laten zien
Na enige tijd ontmoette ik Carolien, een Nederlandse vrouw die ik vorige week zondag had ontmoet, en met wie ik een poosje had staan praten. Toen had ze me al het een en ander verteld van haar beweegredenen van het lopen.
We ontmoeten elkaar net bij een cafetaria in het bos dus meteen maar even koffie drinken en gezellig zitten kletsen. Hierna zijn we samen opgelopen totdat zij bij haar herberg aankwam.
In deze omgeving is het beduidend drukker met pelgrims en er zijn veel mogelijkheden van ontspanning en je ziet dan ook veel verschillende manieren om je te onderscheiden van de rest. Van heerlijke ontspanningen in de tuin, open picknick plaatsen en zelfs een café langs de route welke bijna geheel was aangekleed met lege bierflessen. Waarschijnlijk gesponsord door de lokale bierbrouwer🤪 bijzonder om te zien.
Uiteindelijk zit ik nu in albergue Porta de Santiago in Pedrouzo, de laatste grotere plaats voor Santiago. Een ongezellige plaats met veel herbergen langs de straat. Eigenlijk wilde ik nog even verder maar kon daar in mijn app geen herberg vinden.
Nog 19 k te gaan tot Santiago waar morgen de pelgrims mis begint om 12 uur. Ik heb zo het idee dat veel pelgrims daarbij aanwezig willen zijn dus het zal wel vroeg opstaan worden. Met een beetje goede wil is het 4 uur lopen dus de eersten zullen wel rond 5.00 uur opstaan
Ik ga maar mee met de massa dus moet ik ervoor zorgen dat ik vanavond al veel heb ingepakt in de rugzak. We gaan het meemaken, eerst maar weer een pelgrimsmenu verorberen. Benieuwd welke rijst, salade, meat balls we nu weer krijgen.


Het is geen pelgrimsmaaltijd geworden maar een heerlijke pizza.
Vlak nadat ik was binnen getreden in de pizza hut kwamen er 3 vrouwen uit Noorwegen naast mijn tafel zitten. Contact was snel gelegd dus schoof ik aan bij hen aan tafel.
Zij waren begonnen in Sarria en hadden alles al geregeld vanuit Oslo dus ook de maaltijden.
Het waren geen grote eters dus dessert was voor mij, wijn mocht ik mee drinken, restanten pizza gingen in een " dogybag" voor een andere Hollander die ik daags ervoor had ontmoet. Kortom ik heb en zij ook een heel gezellige avond gehad🤗

Er zijn blijkbaar eerdaags hier in de regio lokale verkiezingen want er rijden campagne wagens door de steden met een geluidsinstallatie en daarbij duidelijk hoorbaar op wie je moet stemmen. De grote partijen rijden af en aan!

Vandaag ongeveer 28 km gelopen waarbij het vanmorgen moeizamer ging dan vanmiddag. 


Vraag van de Dag: 

Beschrijf het gedeelte van Spanje waar je bent geweest in één zin?

Dit gebied is echt mooi en zo afwisselend, ook als je geen Camino wilt lopen is het bijzonder, dit is het andere Spanje

* tekst overgenomen uit Te Voet naar Santiago de Compostela, Uitgeverij Elmar bv, Delft 2008 - 2011 

Camino 2019

Foto's van de Dag

Dag 14: Predouzo - Santiago