Apatuerca naar Burgos

Vele mogelijkheden, dezelfde bestemming

Dag 9, dinsdag 8 mei 2018

Weer een mooie dag in het Spaanse land, hoewel het dus gisteravond flink geregend had was het welles waar vochtig vanmorgen maar niet koud!
Vannacht met 4 man op een kamertje geslapen, toen ik gisteravond als laatste de kamer op kwam was het al erg benauwd. Meteen maar het raam open gezet wat gelukkig wat verfrissing gaf. 
Ik had de eer weer in het bovenste bed te mogen liggen dus dan is het al snel warm. Ik heb dan ook alleen in mijn lakenzak geslapen!

Echt vroeg op en om 7.30 uur liep ik al buiten, maar was wel weer de laatste van de kamer die vertrok. We liepen in de nevelige omgeving van Atapuerca en daar mochten we meteen beginnen met de klim van het bergmassief met op de top een fantastisch uitzicht op de omgeving. Volgens het boekje is in Atapuerca 800.000 jaar geleden het eerste menselijke aanwezigheid op het Iberisch schiereiland is aangetoond. Deze ontdekkingen in Atapuerca betekenden een revolutie in de archeologische en paleontologische wereld want zo werd het duidelijk dat er al zo lange tijd menselijke aanwezigheid was in Europa!

Vlak voor het hoog massief haalde ik Hyun Ju Min in, de Koreaanse van o.a. gisteren en samen zijn we opgelopen.
Onze eerste koffiestop was na 2 uur lopen in Cardenuela-Riopico waar we heerlijk in de ochtend zon hebben genoten van koffie en een tosti.
Zittend op het terras zie je een stoet van pelgrims aan je voorbij gaan en hoewel je ze niet allemaal kent, herken je ze wel. Sommige sluiten aan en weer anderen gaan door!
Inmiddels scheen de zon al lekker en koersten we af op Burgos waar we langs het vliegveld liepen en bij Castanares de alternatieve Camino de Rio hebben genomen die langs de rivier gaat en niet langs de industrie van Burgos. Hier ontmoette we ook weer de groep waar Maria in liep en zo loop je dus weer met een grote groep jongeren.
Het duurde nog ruim 9.8 km eer we rond 13.00 uur in Burgos arriveerden.
Hier zijn onze wegen gesplitst want alle jongeren gingen in de plaatselijke Municipal voor €5,= en ik had mezelf het comfort van een hotelkamer toe bedeeld😀.
Voor €55,= verblijf ik nu in riMboMbin, urban hostal! Niet bepaald een pelgrims onderdak maar wel heel erg lekker😂.
Als eerste mijn rugzak geheel uitgepakt en alle kleding weer lekker laten luchten. Een uitgebreide douche genomen en weer als "herboren" ben ik de stad ingegaan.
Door de stad lopend kom je overal pelgrims tegen die je onmiddellijk herkent aan hun kleding! Bij de poort zaten Hyun Ju & Ryan samen te drinken 
Natuurlijk moet je in Burgos de mooiste kathedraal van Spanje bezoeken en dat heb ook ik gedaan hoewel wij hem 2 jaar geleden ook al hebben bezichtigd. Het geluk was dit keer dat er geen entree betaald moest worden en dat trok mij over de streep😄.
Toch weer ruim een uur binnen geweest, het blijft een heel mooi gebouw met een schat aan cultuur en prachtig mooi beeldhouwwerk!
Inmiddels had ik met Ria Meinema, een bekende van het NGSJ, die een groep begeleid op weg naar Santiago, afgesproken om elkaar even te spreken. Voor de kathedraal hebben wij elkaar ontmoet en zijn we naar mijn hotel gelopen, daar hebben we gezellig bi gekletst onder het genot van tapas en rode wijn.
Zittend op het terras kwam Yves voorbij met wie ik in Logroño gezellig tapas had gegeten, hij was erg vermoeid na een wandeling van 40 km en na 1 glas wijn ging hij zijn auberge op zoeken.

Inmiddels zit ik heerlijk op mijn hotelkamer heb weer met Willy gebeld en ga mij nestelen in een echt bed! Welterusten, groeten uit Burgos! 

De vraag van de Dag

Met wie had je een bijzondere klik?

Ik heb meerder dag en met Hyun Ju Min opgelopen en samen hebben we heel wat kilometers afgelegd. Hoewel de cultuurverschillen natuurlijk groot zijn gaf zij mij wel een heel veel energie door haar immer aanwezige glimlach. We hadden samen een leuke periode en bij het scheiden noemde zij mij "haar Dutch pa" wat ik een ere titel vind en hopelijk geeft dat ook iets weer van het onderlinge respect

Onderweg op de Camino Frances 2018 

Foto's van de dag

Dag 10 Burgos - Hontanas

Facebook berichten