Wandelen & Drinken

Dag 5: Molinaseca - Cacabelos

Een bijzondere wereld

De vallei waarin El Bierzo ligt is zo'n 60 kilometer langen wordt omgeven door het Cantabrisch gebergte, de bergen van Galicië en de Aquilanos, een bergketen die deel uitmaakt van de Montes de León. De geïsoleerde ligging heeft er voor gezorgd dat El Bierzo een rijke en bijzondere streek is, met heel andere kenmerken dan de rest van de provincie León, zoals een veel gunstiger microklimaat. Tussen 1822 en 1823 was de streek zelfs een onafhankelijke provincie. De Camino doorkruist de regio helemaal, van Ponferrada aan de ene kant tot helemaal aan het andere eind waar Villafranca del Bierzo toegang geeft naar Galicië. Ponferrada, het pons Ferrata (ijzeren brug) van de Tempeliers, waar vanuit het fort de kloosterridders waakten over de veiligheid van de reizigers op de sterrenroute. Bij het vertrek uit Ponferrada volgt de Camino niet het oude spoor van de N-6 maar gaat buiten de industrieterreinen om in noordwestelijke richting langs twee kleine plaatsjes, Columbrianos en Fuentes Nuevas. We doorkruisen de snelweg en door de heuvels bereiken we Cacabelos.*


Wandelen & Drinken

vrijdag 3 mei 2019, 

Hoe ga je s' avonds om 22.24 uur een blog schrijven over de afgelopen dag na een gezellige avond met leuk gezelschap en wijn?

De herberg waar ik nu verblijf is prima maar de Wifi hebben ze uit gezet waardoor ik dit blog niet kan uploaden!

Vanmorgen om 8.00 uur vertrokken uit Molinaseca en ik heb de hele dag opgelopen met Bob & Sheila, was niet mijn opzet maar het pakte zo uit. Het was nog een beetje kil en hoewel de zon al lekker scheen was het nog fris. Het eerste gedeelte ging langdurig heuvel opwaarts en hoewel niet echt steil is dat toch wel pittig om zo een nieuwe wandeldag  te beginnen

In Ponferrada een ontbijt genuttigd met uitzicht op het kasteel, hoe mooi kan je het hebben? Het Castillo de Temple is het meest aanspreekbare gebouw van Ponferrada, het is bijna een fort dat in 1178 gebouwd is door de kloosterridders die de reizigers op weg naar Santiago de Compostela moesten beschermen. Het geheel is een reusachtig stenen cryptogram, vol tekens, symbolen en verwijzingen naar astronomie waardoor het een mekka is voor de liefhebber van de Tempeliers.

De wandeling van vandaag was niet echt zwaar en ging weer door een prachtig gebied met veel wijngaarden. Het aantal wijngaarden neemt weer duidelijk toe na de bergen van de laatste dagen.

Onderweg bij een bodega in Camponaraya een glaasje en een tapas genuttigd wat natuurlijk ook heel leuk is. Eigenlijk zien we dat hier niet dat op deze wijze de drank & het eten wordt aangeboden.

Rond 16.15 uur kwamen we aan in Cacabelos waar we in een herberg belandde op een 4 persoonskamer met eigen badkamer. Hoezo niet luxueus? De eigenaars waren nu niet bepaald echt gastvrij maar de herberg is wel goed. Naast de herberg is het café dus daar kan je meteen eten & drinken en met de wandeling achter de rug is het goed toeven zo in het zonnetje met een lekker biertje.

Even later arriveerde ook Angelica (helicopter pilot), de Italiaanse, en ook zij ligt nu op de kamer maar wel boven in het stapelbed, waar wij in een gewoon laag bed liggen.

Terwijl je zo voor de herberg zit zie je pelgrims voorbij komen die je herkent en dus ook even aan spreekt, erg leuk! Zo ook zit ik aan tafel met 3 Chinezen die ik ontmoet had op het busstation in Madrid en die ook in deze albergue verblijven, heel bijzonder. Het is een echtpaar met hun zoon. Ze waren de dag voor aankomst in Madrid aangekomen en gingen meteen door naar León om aan te vangen met hun Camino om daarna meteen weer terug te gaan naar China!

s' Avonds zijn we met Bob & Sheila gaan eten in een restaurant waar we onderweg ook weer een bekende (Angelique) tegen kwamen die ook met ons mee ging. Zo zit je dus aan tafel met een divers aantal mensen maar wel heel leuk.

Was vandaag weer een prachtige dag met max. temp van 27gr Cel. en alleen maar zon.

Ongeveer 27 km afgelegd, had meer kunnen lopen maar verkoos het gezelschap boven de afstand, morgen maar opnieuw bekijken waar de Camino mij brengt, vandaag weer een geslaagde dag!

* tekst overgenomen uit Te Voet naar Santiago de Compostela, Uitgeverij Elmar bv, Delft 2008 - 2011

Camino 2019

Foto's van de Dag

Dag 6: Cacabelos - Las Herrerías