Hernieuwde kennismaking met de Camino

Zariquiegui - Villatuerta

Dag 2, 1 mei 2018

Tussen het vruchtbare stroomgebied waarin Pamplona zich genesteld heeft en de vlakten van Navarra en La Rioja zit maar één hindernis: de alto del Perdón. Ondanks zijn roem is het geen geduchte rivaal. U loopt gemakkelijk omhoog over onverharde wegen tot Zarquiegui. Daarna neemt u in drie kwartier de laatste steile helling via een pad. Eenmaal boven kan de wandelaar, gadegeslagen door de silhouetten van het originele pelgrimsmonument en de fraaie windmolens, achterom kijken en voor het eerst zien wat hij/zij tot dat moment gelopen heet: de toppen van de Pyreneeën, de alto de Erro, het dal van de Arga. De afdaling die wordt opgeluisterd door drie opeenvolgende plaatsjes en de glooiingen van het terrein, is gemakkelijk. Aan het eind van de dag wacht daar de samensmelting met de Somportroute en het prikkelende gezicht op een van de mooiste en meest karakteristieke bruggen van de Camino, die zelfs de naam draagt van de plaats waarin hij gelegen is.* 


Na een aanloopdag gisteren vandaag dus de eerste echte wandeldag en dat op de "Dag van de Arbeid", hoe hebben we het zo uitgekozen!
Een mooie wandeldag die begon rond 9.00 uur met een klim naar het monument voor de pelgrims op de Alto del Perdon, meteen een pittige klim maar gelukkig niet een lange!
De afdaling naar Puente la Reina-Gares bracht opnieuw regen dus het aantrekken van de poncho wordt routine😁.
Onderweg in Muruzábal afgebogen naar de Iglsia Santa Maria de Eunate  en daar hebben wij iets unieks meegemaakt, een dienst in de kapel welke 1x per jaar plaats vind. Een bijzondere gebeurtenis, het was er druk!
Nadien afgedaald naar Puente la Reina-Gares en daar even gerust onder het genot van een clara! Het is leuk om nu al "bekende" tegen te komen en daar even een praatje mee te maken.

We wilden naar Loarca lopen maar het gevoel werd bewaarheid, goed en slecht nieuws. Het goede was dat er in het volgende dorp, Villatuerta, wel plaats was voor ons, en met ons bedoel ik mijn twee Italiaanse wandelgenoten. Het slechte was dat het dorp 5 km verder lag en het was al 18.45 uur. Er zat niets anders op, Jacob liet ons even in de steek!

Om 20.00 uur bereikten we gelukkig onze herberg, Aubergue La Casa Mágica, maar helaas was de keuken al gesloten! Snel douchen en opzoek naar een maaltijd die we vonden in het sportcafé aan de overkant waar het halve dorp naar voetbal zat te kijken. Real Madrid - Bayer München en ook tijdens deze wedstrijd werd de afkeer van de Basken tegen alles wat uit Madrid komt weer zichtbaar. Bij iedere aanval van Bayer werd er luid aangemoedigd en een goal werd met vreugde ontvangen en omgekeerd alles wat Real deed werd met boe-geroep ontvangen! Toch wel bijzonder om deze sentimenten van binnenuit mee te maken!

We moesten een beetje door eten want de herberg sluit om 22.00 uur. 

Als ik dit nu schrijf zit ik in een donkere kamer waar anderen al proberen te slapen. Voor mij een teken om dit verslag maar te beëindigen niet zonder te vermelden dat we 39 km hebben gelopen, best wel pittig voor de eerste echte wandeldag.

Het is nu een nieuwe dag en de zon schijnt, even terugkomen op de dag van gisteren. Waar ik niet aan toegekomen ben is te benoemen de contacten die je onderweg allemaal op doet. Thea uit Broek op Langedijk waar ik de eerste avond gezellig mee heb zitten kletsen over waarom je tocht.

Een Engels meisje wat alleen liep en waar je zomaar een poosje mee oploop en die haar halve leven aan je vertelt. Een Duitse man met dochter die op de fiets de tocht maken en die we diversen keren zijn tegenkomen en uiteindelijk slapen we naast elkaar in de herberg. Zomaar een paar momenten die deze tocht zo bijzonder maken.  

Niet geheel onbelangrijk vandaag is mijn Camino mannetje, mijn gids, van mij is gescheiden. Hij kwam een Camino vrouwtje tegen die hij erg leuk vond en samen zijn zij veder gegaan. Wel een beetje teleurstellend zo kort na aanvang van de reis!☻

Maar voor nu eerst ontbijten en dan op weg naar Los Arcos, indien we dit halen loop ik een volle dag voor op het gemaakte schema! 

Ps, het grafiekje bovenin op deze - en volgende pagina's geeft niet altijd de etappe van de dag weer maar wel je krijgt wel een idee van de hoogte verschillen die wij soms moeten overwinnen.* tekst overgenomen uit Te Voet naar Santiago de Compostela, Uitgeverij Elmar bv, Delft 2008 - 2011
Puente la Reina

Faecesboek berichten