Introductie: Wat ging er aan vooraf?

Een terugblik

Na een zeer bewogen 1,5 jaar mogen we eindelijk weer aan de wandel!
Hoe het allemaal zal gaan zullen we ervaren maar de wil om er iets heel moois van te maken is sterk aanwezig.
De afgelopen periode heeft eens te meer duidelijk gemaakt hoe afhankelijk de mens is van de natuur maar of we na dit alles ons er zo bewust van zijn vraag ik mij nog steeds regelmatig af. Het terug naar het oude normaal is wat iedereen toch wel graag wel wil en daar ligt natuurlijk wel een groot pijnpunt want dat gaat niet meer lukken!
Dit jaar de Camino San Salvador en aansluitend de Camino Primitivo, qua lengte ongeveer ruim 500 km maar de uitdaging ligt in de reis in het hooggebergte. Volgens meerdere verhalen behoren deze tot de fysiek zwaarste Camino's maar ook de mooiste hoewel dat natuurlijk altijd weer iets heel persoonlijks blijft.
Het startpunt van deze reis is weer León en van daaruit loop ik naar het noorden naar Oviedo en ga het Cantaberisch Gebergte in (Spaans: Cordillera Cantábrica) Het is een gebergte van ongeveer 300 km lang in het noordwesten van Spanje. Het strekt zich uit van het oosten van Galicië tot het westen van de Pyreneeën (en deels door Baskenland).. Wellicht is deze camino de meest bergachtige met hoogtes tot 1600 m.

Symbool voor de camino staat de Crucero de San Salvador op de Romero, een berg van 1448 meter. Toch is dit niet het hoogste punt van de camino. Dat ligt even verder op de Canto la Tusa (1572 meter). De San Salvador is een route die dateert uit de vroege middeleeuwen, toen Spanje voor een groot deel door de Moren was bezet. Alleen in het ontoegankelijke bergachtige noorden hielden de christenen stand. Zij verhuisden hun kerkschatten vanuit de belegerde hoofdstad Toledo naar Oviedo. Die worden daar nog steeds bewaard in de San Salvador-kathedraal. Belangrijkste relikwie is een met bloed bevlekte doek, die het hoofd van de gekruisigde Jezus zou hebben bedekt. Pelgrims naar Santiago trokken in die tijd vaak via Oviedo om het doek te aanbidden.

Maar de route raakte in onbruik. De Franse kloosterordes boden op de Camino Francés betere beveiliging en onderdak. Bovendien was er twijfel over de echtheid van het doek in Oviedo.
De San Salvador is een niet veel belopen route met in normale tijden voldoende slaap mogelijkheden maar in deze tijd mag maar 50% van de bedbezetting gebruikt worden, dus dat wordt best spannend om een slaapplaats te vinden/reserveren.
Als ik de San Salvador achter me heb gelaten ga ik in Oviedo verder met de Camino Primitivo, De Camino Primitivo (ca 320 km) is de oudste en zonder twijfel landschappelijk de mooiste route naar Santiago de Compostela. De weldadige rust maakt van deze Camino een onvergetelijke trektocht. De authentieke dorpen en het landschappelijk decor van dit voor velen onbekend stuk Spanje is uniek. De Camino Primitivo leidt je door het binnenland van Asturias en Galicië via de wonderschone stad Lugo. De Camino Primitivo, de naam zegt het eigenlijk al, is de eerste Camino ooit geassocieerd met Santiago de Compostela. Deze weg nam (volgens de overlevering) Alfonso II el Castro in de 9de eeuw toen hij het recent ontdekte graf van de apostel Santiago ging bezoeken.
Ik heb het plan om zeker bij 2 herbergen langs te gaan, de 1ste is Albergue Bodenaya waar ik een inzamelingsactie voor georganiseerd heb en die ruim €1300,= heeft opgehaald waarvan zij nieuwe wasmachine en wasdroger van konden kopen. restant van het geld wilde zij niet en willen we aan een andere herberg besteden.

De 2e herberg is Ponte Ferreira bij Ria & Ton en daar weer 1 dagje te blijven als hen dat uitkomt. Er gelden momenteel nog steeds veel restricties voor het ontvangen van pelgrims waarbij het zo is dat maar 50% van de capaciteit van de herberg benut mag woorden. Dit heeft te maken met de besmettingsgraad in Galicië die nog steeds relatief hoog is en de nog steeds geldende maatregel van 1,5 m afstand.

Op dit moment is het zeer aan te raden om ruim van tevoren je slaapplek te reserveren gezien het aantal mensen wat op pad is en de beschikbare bedden. Ik hoop dat na 1 september dit beter zal zijn met mogelijke verruimen van de capaciteit en het feit dat de Spaanse vakantieperiode voorbij is. Dit is toch wel een spannend dingetje.
Vanmiddag mij eerste 2 slaapplekken geregeld waarbij ik met Juan, van hostel Covent Garden in Leon, in contact kwam en die wist mij te vertellen dat alle municipal herbergen op de Salvador gesloten zijn. as Dinsdag gaat hij voor mij slaapplekken organiseren voor de eerste 5 dagen en dit past helemaal in de camino gedachte "je helpt elkaar op de momenten dat het nodig is", de Engelstaligen zeggen "The Camino Provides".

Alles staat klaar voor vertrek en de spanning neemt toe, blijft toch telkens weer een uitdaging en dit keer een bijzondere! 


Camino Salvador

Foto's  van de Dag

Opweg naar León