een te lange wandeling

Dag 3: Villares de Órbigo - Rabanal del Camino

Het einde van het platte vlak

Na Astorga komt eindelijk het langverwachte nieuws: het is afgelopen met de eindeloze vlakte van Galicië en León. Geen páramo's zonder schaduw meer waar je verbrandt onder de niets ontziende zon. na Astorga komt de horizon uit de coulissen te voorschijn en verheft zich om de Montes de León te vormen. Een niet zo ruige bergketen die, ondanks dat hij mag bogen op de hoogste top van de route, het Cruz de Hierro, makkelijk te beklimmen is. En hier laat de Camino weer zijn kracht zien. Dorpen, zoals Murias, Foncebadón of Santa Catalina, die gedoemd waren te berdwijnen als gevolg van de strenge wetten van marktwerking en ontwikkeling, hebben het gered dankzij de stroom leven en geld van de reizigers naar Compostella. Tussen Astorga en Rabanal zijn er wel elf herbergen! Tussen Rabanal en Ponferrada nog eens zeven! Een ware explosie van gastvrijheid in een streek die veroordeeld was tot verlatenheid. De Montes de León zijn dankzij de refugio's makkelijk te temmen*

Het vlakke land ligt achter ons, de heuvels in.

1 mei 2019, Dag 3

Nog even terug naar gisteravond. Met de groep hebben we buiten op de patio gegeten, het eten was door Christine klaar gemaakt en het was heerlijk. Simpel maar lekker en natuurlijk de altijd aanwezige rode wijn🤪.

Na het eten hebben we met 4 man de eerste helft van Ajax uit tegen Tottenham Hotspurs gekeken op mijn mini IPad, toch leuk er heerst dan toch een gezellige sfeer mede doordat er wel iemand is die een opmerking plaatst die weer beantwoord wordt. De tweede helft zat ik alleen maar met de What'sApp bij de hand om met Dennis, mijn zoon, contact te houden over de wedstrijd. De afloop is bekend Ajax heeft gewonnen met 1 -0 en dat in een uitwedstrijd, heel knap! Doelpunt Donny van de Beek.

Ik had het geluk dat ik alleen op de kamer lag dus toen ik naar bed ging heb ik niemand gestoord.

Vanmorgen was het weer prachtig weer dus de korte broek ging aan. Als ik naar mijn benen kijk weet ik weer dat ik van het land kom van kaas en melk😉

Om 8.00 u weer de deur uit en meteen de heuvels in. Geen echte bergen maar toch omhoog en weer omlaag, prachtig! Mooie rode wegen door een golvend landschap, tot aan Astorga ging het zo door. Halverwege even gestopt bij een donativo stop waar van alles te verkrijgen is op fruit gebied. De man stopt er morgen mee na 9 jaar dit gedaan te hebben.

In Astorga geluncht met 2 jonge mensen die ik onderweg ben tegen gekomen. Hierna als een Chinees de kathedraal doorgelopen maar als je die van Burgos gezien hebt dan valt alles daarna tegen. Toch was het een mooie kerk.

Alleen weer verder gegaan op weg naar Rabanal de Camino wat zeker niet de bedoeling was maar waar ik nu wel zit. De dorpjes onderweg vielen tegen en de herbergen nodigden ook niet echt uit dus door maar dat viel wel een beetje tegen!

Op 2 km voor Rabanal was ik kapot en ben even gaan liggen voor 10 minuten om daarna weer verder te gaan. De laatste 2 km heb ik afgelegd als een 🐌

Eindelijk in de herberg eerst een lekkere douche, omgekleed en wat gegeten. Inmiddels is er meer wind gekomen en is het fris buiten maar hier binnen zit ik in de keuken naast een haard, lekker warm die straling. Ook nu zit ik weer voetballen te kijken maar nu naar Barcelona tegen Liverpool. Wat een geweldige wedstrijd die eindigden in 3 - 0 winst voor Barça.

De keuken deelde ik met een echtpaar uit Canada waarvan de vrouw nogal luidruchtig met haar dochter, denk ik, aan het bellen was. Tevens zat er nog een jong stel. 30-ers, druk aan het werk achter hun laptop. De mannen waren wel geïnteresseerd in de wedstrijd maar wilde niet meekijken maar wel de herhalingen zien van hoogtepunten, op zich is dat dan ook weer leuk!

Inmiddels weer contact met Willy gehad en zijn weer op de hoogte van ieders dag.

Vandaag eigenlijk te veel gelopen want 37.2 km is wel veel, morgen maar iets minder😜

Vraag van de Dag

Had je van tevoren plannen gemaakt?

Ja, natuurlijk! Hoewel de invulling niet vaststaat, alleen mijn vertrekdatum uit Santiago, wil ik graag nadat ik Santiago bereikt heb doorlopen naar Finisterra en Muxía en dan weer terug naar Santiago. Of dat er van komt zien we wel maar dat is het plan. Mocht dit niet haalbaar zijn dan is dat ook niet erg.

* tekst overgenomen uit Te Voet naar Santiago de Compostela, Uitgeverij Elmar bv, Delft 2008 - 2011

Camino 2019

Foto's van de Dag

Dag 4: Rabanal del Camino - Molinaseca