Dag 1 Zaandam - León - Valverde de la Virgen

De kop is eraf!

Camino over de Páramo

Zo gauw de pelgrim León achter zich laat moet hij de strijd aangaan met de páramo, het ruige landschap van de provincie León. Hier liep de middeleeuwse pelgrimsroute in een rechte lijn over de onbeweeglijke vlakte en volgde hetzelfde tracé als de Romeinse weg tussen Legio en Astrúcia (Astorga). Het is echter niet zeker waar de weg liep, het zou wat noordelijker kunnen zijn van de huidige autoweg en sommige zeggen dat hij eronder ligt. Vandaag de dag valt het pelgrimspad helemaal samen met de N-120 tussen León en Astorga en gaat vergezeld van het oorverdovend geraas van auto's en vrachtverkeer. Binnenkom in León was al een crime, de stad uitgaan is zo mogelijk nog erger. Gelukkig is er een voetpad naast de autoweg aangelegd zodat de wandelaar over het algemeen niet over het ruwe asfalt hoeft te lopen maar het verkeer is daarmee niet weg! Dat is de prijs die betaald moet worden als u over de de ware weg wilt lopen. 

 Wie minder puristisch is en het niet erg vindt de ware vluchtstrook te ruilen voor het heerlijke maar tweedehands platteland kan een alternatieve route nemen die van La Virgen del Camino naar het dorpje Villar de Mazarife loopt, waar drie particulieren herbergen zijn. U loopt dan over onverharde en smalle weggetjes zonder verkeer gemarkeerd met stenen kilometerpaaltjes. Hier maakt u kennis met landelijke en verborgen velden van León en u hoeft niet gestrest te raken door het lopen langs de autoweg*

29 april 2019, Dag 1: Geland in Spanje!

Zo de kop is eraf, we zijn waar we wezen willen en dat op een plek die ik vooraf niet had bedacht.

Eerst even het begin; de taxi van mijn zwager Ed stond rond 04.30 uur voor de deur en in stilte de straat uit gereden uitgezwaaid door Willy.

Natuurlijk was het weer druk op Schiphol maar gelukkig verliep alles lekker soepel dus vrij snel kon ik mijn eerste kopje koffie van de dag nuttigen. Inchecken en vertrekken op tijd! 

Goede vlucht en om 09.35 uur geland in Barajas, Madrid. Hier had ik 1,5 uur de tijd om mij naar het busstation te begeven vanwaar de bus naar León vertrok om 11.15 uur

In het vliegtuig zat ik naast een jongentje die naar Madrid ging voor een voetbaltoernooi. Hij zat op AFC in de D1 en ging met 2 teams van voetbalschool Coervers op reis. Zonder enige twijfel ging hij daar winnen want hij was immers de beste! Christiano Ronaldo was zijn voorbeeld. Typisch geval van Amsterdams bluf. Maar met zo'n instelling zullen wij nog wel wat horen van Dante🙂

Keurig op tijd in León aangekomen en meteen even gevraagd naar de gevonden voorwerpen. Helaas bewaren ze dat maar 2 maanden dus naar mijn hoed, die ik vorig jaar in de bus had laten liggen, kon ik fluiten. Wel begrijpelijk.

Meteen een bed besproken in Valverde de Virgen dus ik kon op weg. Op mijn eerste schreden kwam ik een Nederlands gezin tegen, aan hen gevraagd een foto te nemen en die mag je aan het einde van deze Camino vergelijken met een laatste foto van mij. De overtollige kilootjes zijn dan weer verdwenen🤪

Ik kan eigenlijk verder gaan waar ik vorig jaar ook al melding van maakte want Leon uitgaan is net zo saai als binnen komen. Je loopt kilometers langs de weg en door industriegebied, niet leuk dus! Als je de aanhef van deze dag hebt gelezen had ik dus een keuze echter deze was voor mij niet haalbaar omdat ik laat uit León vertrok en dus nooit op tijd was aangekomen als ik de alternatieve route had genomen.

Na 2,5 u bereikte ik de herberg en daar verblijven we met 4 personen, een Amerikaan, een Spaanse en een Zuid-Koreaanse, samen hebben we gegeten en het was erg gezellig.

Inmiddels was het gaan regen en nu hebben we een prachtige regenboog, Het licht gaat op tijd uit dus dat wordt morgen vroeg op.

Lange 1ste dag die voorspoedig verliep en meteen een kleine 12 k gelopen. Het dragen van de rugzak viel mee!

Vraag van de dag: 

Wat is je motto?

Lekker wandelen en genieten!!

* tekst overgenomen uit Te Voet naar Santiago de Compostela, Uitgeverij Elmar bv, Delft 2008 - 2011Camino 2019

Foto's van de Dag

Dag 2: Valverde de la Virgen - Villares de Órbigo