Nieuwe Camino naar Muxia

Dag 15: Santiago - a Peña and Piaxe

Nieuwe Camino begint zwaar en warm

maandag 13 mei 2019, ,a Peña and Piaxe

Na een gezellige avond, goede nachtrust een nieuwe dag.

Om 8.15 uur stond ik bij de lokale VVV maar ik had er even niet aan gedacht dat de Spaanse publieke diensten er hun eigen normen erop na houden. Volgens de openingstijden zouden ze om 8.30 uur open gaan maar dat zou heel bijzonder zijn heb ik later begrepen.De dame van de VVV kwam " hard hollend" de zaak binnen om 8.55 uur!!!! Het zou zo moeten zijn dat ik nu in mijn ZEN-staat ben maar helaas het tegendeel is waar. Waar haalt ze de moed vandaan om mijn kostbare tijd zo te verkwanselen! 
Wat  dan wel weer leuk was dat ik het stel tegen kwam die ik in de herberg van Ton & Ria in Ponte Ferreira heb ontmoet en waar we niet zoveel contact mee hadden tot het eten maar daarna het toch nog gezellig werd!

Uiteindelijk verliet ik om 9.15 uur Santiago richting Finisterre, al vrij snel ben je de stad uit en loop je in het bos.
Opvallend is het verschil in beleving tov het einde van de Frances, hier is het zo stil, zo sereen en daar een drukte van belang. 
Het was ook vandaag weer erg warm en dan is het toch heerlijk dat je dan even kunt uitrusten onder de bomen aan de rand van een stroompje in de schaduw. Hier kwam ik de Italiaanse "helikopter pilot" tegen die dit keer niet veel zin had in een praatje dus gingen we ieder weer zijn/haar eigen weg, ik heb haar hierna niet meer gezien
Ik ben vandaag relatief weinig mensen tegen gekomen en heb ook geen echte contacten gemaakt. Alleen een stukje opgelopen met een jongeman uit Wenen en met hem een Clara gedronken.
Op het eerste stuk van deze camino zijn haast geen voorzieningen, geen cafés of restaurants waar je even kunt rusten. Ik zag in een dorpje als alternatief een frisdrankenautomaat staan!

De omgeving hier is wonderschoon maar ook weer veel klimmen, het stuk tussen Aguapesada en Carballoo is echt zwaar, zo steil over zo'n relatief lange afstand is echt pittig en dan wetende dat het vandaag echt warm was. 
Op een thermometer werd 40 gr Cel. aangegeven en ik geloof het.
Betekend ook weer regelmatig vocht innemen en wat is er beter dan een grote clara!

Het is gebruikelijk voor deze etappe dat men tot Negreira wandelt wat een mooi doel is voor een dag maar gezien mijn beperkte tijd ben ik doorgelopen tot a Peña and Piaxe een kleine 10 km verder en dat met dit weer!

 In Negreira eert maar even uitgerust en de benen even rust gegund. Zoals eerder gezegd kom je niet veel pelgrims tegen op dit stuk dus van gezellige gesprekken komt niet veel!

Het laatste gedeelte van de etappe ben ik van de route afgeweken en ben over de asfaltweg gaan lopen. De route gaat daar door bossen paden van zand en klei, zwaar lopen dus en ook nog erg heuvelachtig. Ik had bedacht dat de weg meer egaal zou verlopen en de ondergrond in ieder geval minder zwaar. Zo gedacht, zo gedaan! en na ruim een uur kwam ik aan in de herberg.

Inmiddels gearriveerd in a Peña and Piaxe en geïnstalleerd in de herberg Alto de Pena, ik arriveerde hier tegen 17.00 uur. Ik lig op een ruime kamer met 2 vrouwen uit Duitsland, gelukkig onderin maar niemand boven mij. De dames slapen in een ander stapelbed.
Het is hier rustig ik denk dat we met ongeveer een man of 10 in de herberg zijn. De eigenaar van deze herberg heeft even verderop in de voormalige pastorie een nieuwe herberg gemaakt. Hij heeft er blijkbaar vertrouwen in dat deze route zich verder ontwikkelt en in potentie zal dat ook wel zo zijn want het is prachtig wandelen hier op de route.
De maaltijd genoten met 2 dames uit Denemarken die in een andere herberg hier verblijven. Het eten was lekker en veel, ik had een fles betere wijn gekocht en die smaakte heerlijk!
De benen voelen aan alsof ik vanmorgen begonnen ben, maar dat dan wel weer na 32,5 km.

Het was echt een prachtige wandeling maar gezien de temperaturen misschien iets te lang🤗

Vraag van de Dag: 
Vertel eens iets over het thema vriendschap?

Zeker de afgelopen dagen was dit weer sterk aanwezig en daarin nemen Sheila & Bob een speciaal plaatsje in. Het is toch bijzonder dat je zomaar met (tot voor kort) "wild vreemden" een poos optrekt en dat het zo goed klikt!

Camino 2019

Foto's van de Dag

Dag 16: a Pena and Piaxe -                                 Hospital