Een minder leuke wandeling naar de stad

Reliegos - León

Een lange wandeling naar de stad

Deze lange en vlakke etappe heeft als eindpunt Leon, een tweeduizend jaar oude stad die sinds het Romeinse tijdperk grote invloed heeft gehad in het noordwesten van het Iberisch Schiereiland. Het is ook een monumentale stad die druipt van geschiedenis  en plekjes te bieden heeft  die interessant zijn voor de pelgrim. Maar als elke grote stad is het vijandig terrein voor de wandelaar. Er wacht u een groot aantal kilometers en tot voor kort zat er niets anders op dan de afstand in zijn geheel af te leggen, omdat er tussen Mansilla en León geen herberg te vinden was. Maar gelukkig zijn er twee particulieren herbergen bij gekomen om de pin te verzachten, een in Puente de Villarente en een in Archaea. Wie geen puf meer heeft kan de wandeldag in tweeën afleggen. Er zijn nu meer voorzieningen om uw eigen plan te trekken in deze regio met zijn oneindige vlaktes. Ook hier richting steden de industrieterreinen en snelwegen die horen bij civilisatie en steden. Een wandelpad met wat bomen naast de rijksweg leidt naar Mansilla de las Mulas, waar een goede herberg is. Vanaf daar houdt de N-601 gezelschap over een tracé door bebouwing en industrieterreinen dat pas ophoudt bij de poorten van León. De bittere pil die u moet slikken bij aankomst wordt vergoedt door de historische bezienswaardigheden van de stad en de gastvrijheid in de twee in de twee herbergen*

Dag 16, dinsdag 15 mei 

Vandaag mijn laatste wandeldag naar Leon en dan is het weer voorbij voor dit jaar.
Veel mensen hebben aan mij gevraagd of ik het niet jammer vind om niet naar Santiago te gaan? Ik wist dat deze wandeling maar 2,5 wek zou duren en daar stel je je dan ook op in. Het bereiken van Leon is voor mij nu het einddoel en als ik dat haal dan is dat prima.
Iets anders is of je het ritme van de Camino gaat missen en dat is wel haast zeker!
Ik kan vanaf een tablet niet beschrijven wat het is om met een grote groep vreemden de zelfde route te lopen, de zelfde emoties te delen en bijna allemaal op hetzelfde punt uitkomen voor wat betreft de conclusie dat het een heel bijzondere ervaring is om de Camino te lopen!

De route van vandaag was niet mooi!
Vertrokken rond 08.30 uur uitgeleide gedaan door het echtpaar wat de alberque runde, leuk!
Ook vandaag veel langs de weg gelopen en door industriegebied. Je merkt weer aan de drukte om je heen dat je naar een grote stad gaat.
Onderweg kwam ik een Nederlands echtpaar tegen wat samen liep met hun volwassen zoons, 1 van hen bleek de man te zijn die 2 nachten geleden in Sahagún de hele nacht had gewerkt. Lopen we in het Engels te praten haalt zijn moeder ons in en zegt "Jullie kunnen ook gewoon Nederlands praten hoor!" Zijn had mijn gekleurde strik gezien op mijn rugzak in rood, wit en blauw.😂 Bleek dat zij al jaren een stuk gezamenlijk lopen en ooit waren begonnen in Amsterdam, erg bijzonder!

Om Leon binnen te komen moet je eerst nog een fikse klim maken om daarna een mooi overzicht op de stad te hebben. De afdaling is slecht, er lopen zoveel mensen op dit pad en je zou haast denken dat dit een mooi entree naar de stad zou moeten zijn. Maar nee, het is een niet onderhouden bergpad. 

Eenmaal in Léon duurt het nog even eer je in het centrum bent en ik voelde de vermoeidheid toenemen, in een traag tempo bereikte ik het uiteindelijke doel in Leon, de kathedraal!
Omdat ik morgen een dag heb om de stad te bekijken keerde ik weer om en liep tegen de Belgische op die ik eerder ben tegen gekomen in Itero de la Vega, ze liep er erg verloren bij en voelde zich niet happy in deze drukte. Samen in de straat naar de kathedraal een biertje gedronken op een terras. Als je daar zit trekt de hele stad aan je voorbij en is het een feest van herkenning, uiteindelijk zaten we met 6 man aan tafel!

Rond 17.30 uur naar mijn hotel gegaan, wat verder lag dan gehoopt, daar weer alles uitgepakt, gewassen, opgeruimd etc. en zelf een heerlijk bad genomen😊.
Ryan appte dat we bijeen kwamen op het Plaza Mayor en daar hebben we vanaf ongeveer 20.45 uur gezellig met een groep van ongeveer 15 personen de verder avond doorgebracht, mensen van allerlei nationaliteiten, heel leuk. De bedoeling was om te gaan eten maar door allerlei zaken is dat er niet van gekomen.
Even na 24.00 uur toch weer het hotel opzoeken en bij nacht ziet een stad er toch anders uit of het zou moeten komen door de wijn😁.
Vandaag dus de laatste 27 km gelopen voor dit jaar en het is goed zo!☺😊

De vraag van de Dag!

Beschrijf je reis eens in drie woorden.

Genieten. Mooie ontmoetingen, Prachtige landschap!

* tekst overgenomen uit Te Voet naar Santiago de Compostela, Uitgeverij Elmar bv, Delft 2008 - 2011

Facebook berichten