León

Stad van de Fiestas

De stad León is een gemeente en de hoofdstad van de provincie León in de autonome gemeenschap van Castilië en León, in het noordwesten van Spanje. León ligt op 841 meter hoogte op de Spaanse hoogvlakte en is met 136.414 inwoners de grootste stad van de provincie, die ongeveer een half miljoen inwoners telt. Stad en ommelanden samen hebben zo'n 200.000 inwoners.

León is bekend om zijn gotische kathedraal en andere monumentale gebouwen, waaronder de romaanse Real Colegiata de San Isidoro, het Botines Huis (van de architect Antoni Gaudí); en het platereske San Marcos. León is ook bekend om zijn traditionele "fiestas", zoals Pasen. De Leonese processies zijn officieel uitgeroepen tot Internationale Bezienswaardigheid, en heel wat mensen uit binnen- en buitenland bezoeken León met Pasen om die te bewonderen.

Monumenten en interessante plaatsen

De voornaamste trekpleister van León is de gotische kathedraal, met haar indrukwekkende glas-in-loodramen.

Andere monumentale gebouwen zijn:

  • De romaanse Real Colegiata de San Isidoro, waar het Koninklijke Panteon zich bevindt, een mausoleum waar de leden van de Koninklijke Familie van het middeleeuwse Koninkrijk León zijn begraven. San Isidoro heeft ook waardevolle schatten en één van de waardevolste collecties van romaanse schilderijen ter wereld.
  • Het neogotische Botines Huis, een vroeg werk van de Catalaanse architect Antoni Gaudí. Het is tegenwoordig het hoofdkantoor van Caja España, een Spaanse bank.
  • San Marcos, oorspronkelijk de hoofdzetel van de militaire Santiago orde, werd in de 16e eeuw gebouwd en heeft een opmerkelijke platereske façade.
  • Het Palacio de los Guzmanes, hoofdzetel van het provinciale parlement, met een indrukwekkende patio in platereske stijl.
  • Het MUSAC, het Museum van Moderne Kunst van Castilië en León.
  • In de oudste wijk van de stad zijn nog delen van de middeleeuwse stadswal te bewonderen en enkele restanten van de oorspronkelijke Romeinse wal. Voor de bezoeker is de Barrio Húmedo (stap- en feestgebied) zeer aantrekkelijk, en ook de Plaza del Grano (Graanplein) is een bezoek waard.
Dag 17, woensdag 16 mei
De voorlaatste dag en het is weer een mooie dag geworden, in tegenstelling tot Nederland was en is het hier nog steeds mooi weer 24 gr.
Vandaag een downsize dag, uitgeslapen tot wel 8.45 uur en op mijn gemak alles een beetje aan kant gemaakt. Rond 10.30 uur hotel verlaten en begon mijn verkenning van León, een mooie stad, zeker de moeite waard om te bezoeken als je toch in de omgeving bent😀.
Ook nu kom je weer veel bekende gezichten tegen die León gebruiken als rustdag. Zit ik rustig koffie te drinken staat Juan Carlos, de man uit Venezuela plotseling naast mij! Gezellig met hem verder koffie gedronken.
De kathedraal bezocht en het moet gezegd worden deze is ook heel mooi. Vrij donker van binnen maar de mooie zaken goed uitgelicht. Prachtig mooie glas-in-lood ramen met als hoogtepunt het rozenkransvenster boven de ingang van het voorportaal. Wat ook bijzonder is dat er een beeld staat van een zwangere Maria, wat een zeldzaamheid schijnt te zijn.
Nadien kwam ik Ria Meinema tegen die met haar groep op het plein voor de kathedraal iets aan het drinken waren. Ik had me even aangesloten maar al vrij snel gingen zij zich inchecken in hun auberge.
León is wel een stad waar je heerlijk in kunt verdwalen, vele straatjes, pleintjes die telkens weer iets onverwachts brengen. Zo stond ik plots weer op het Plaza Mayor waar een groente markt was, knus en gezellig!
De oude kern van León is nog gedeeltelijk ommuurd en daarbinnen staan mooie gebouwen in allerlei bouwstijlen.
Weer terug in de "hoofdstraat" ontmoette ik weer het Koreaanse echtpaar met wie ik op de foto moest. Natuurlijk even zitten kletsen en weer verder alwaar ik werd aangeroepen door Jack & Linda waar ik 2 dagen geleden een stuk mee heb gelopen, met hen praat het net iets makkelijker en voor je het weet is er weer een uur verstreken 😂.
Nadien ben ik naar een museum geweest waar een expositie was over de Camino, Ria had mij daarop geattendeerd en we hadden afgesproken daar samen te komen rond 17.00 uur. Een uurtje in het museum gelopen waar diverse kunstenaars hun kijk op de Camino geven, leuk en soms bijzonder. Natuurlijk hierna nog een wijntje met tapas, dus ook dat zat weer goed 😊.
Terug naar het hotel, Willy gebeld en daarna weer de stad in om te dineren en dat is er niet van gekomen omdat ik Daniella tegen kwam, een vrouw uit Roemenië die ik al heel vaak gezien had maar nog niet eerder mee had gesproken. Terwijl we zitten te kletsen zie ik Hyun Ju voorbij strompelen, natuurlijk aangesproken. zij was mer andere Koreaanse mensen met de auto naar de binnenstad gekomen daar hun auberge aan de rand van de stad ligt. Lopen ging haar moeilijk af, wel leuk om haar nog even te zien 😄.
Inmiddels was het 22.30 uur en ben ik terug gegaan naar het hotel. De oude gebouwen in de stad worden verlicht en dat geeft toch weer net een ander gezicht.
Vanmiddag is er een buslading Nederlanders gedropt in het hotel en er zaten veel mensen op het terras op straat en natuurlijk bleef ik even plakken en heb nog zo'n half uurtje met de mensen gesproken. Het wilde zo zijn dat ook zij in het verleden de Camino hadden gelopen en zo heb je toch weer gesprekstof, hoewel dat laatste voor mij nu niet echt een probleem is 😅!
He is nu tegen twaalven en het zit erop, morgen een terugreis die ik niet ga beschrijven want dat lijkt nu op voorhand niet echt interessant om te doen, maar wie weet!
Buen Camino!


De Vraag van de Dag

Welk aandenken heb je meegenomen voor jezelf?
en wat heb je meegenomen voor anderen?

Voor mezelf neem ik vooral mijn herinneringen mee die ik ondersteun met foto's en filmpjes die hier staan afgebeeld. Ik ga van alle foto's weer een fotoboek maken wat je eerder pakt dan dat je gaat kijken op een tablet/pc of laptop.

Voor Willy heb ik natuurlijk weer een lekker geurtje meegenomen vanaf het vliegveld in Madrid. Voor de jongens heb ik ansichtkaart gekocht die geldt als een ticket om samen met mij, als ze wat ouder zijn, samen een gedeelte van de Camino, de laatste 110 km, te gaan lopen als ze daar dan nog steeds zin in hebben!