Het gaat weer echt gebeuren!

De reis naar Pamplona

Dag 1 maandag, 30 april 2018

Pamplona (Baskisch: Iruñea volgens Euskaltzaindia, de Koninklijke Academie van de Baskische Taal, en Iruña volgens de gemeente Pamplona zelf) is de hoofdstad van de Spaanse regio Navarra. De stad is aan de rivier de Arga gelegen en telt circa 194.000 inwoners. De stad is vooral bekend door de jaarlijkse stierenrennen tijdens de San Fermínfeesten, ter ere van San Firmín die de co-patroonheilige van de stad is. Deze feesten spelen zich af tussen 6 en 14 juli.

De stad Pamplona, die door de Romeinen is gesticht, was in de middeleeuwen de hoofdstad van een rijk dat zich uitstrekte tot ver voorbij de Pyreneeën. Oorspronkelijk werd er Baskisch gesproken. Daarna heeft de stad eeuwenlang de invloed van Frankrijk ondergaan. In de 16e eeuw werd Pamplona, net als het grootste deel van het koninkrijk Navarra, ingelijfd bij Spanje*.

* tekst overgenomen uit Te Voet naar Santiago de Compostela, Uitgeverij Elmar bv, Delft 2008 - 2011

Een weerzien met Pamplona waar ik vorig jaar 2 x geweest ben en het is een prettig  maar kort weerzien geworden.

Vandaag dus weer echt op pad gegaan, de wekker ging af om 04.45 uur en om 04.30 uur stond mijn zwager Ed weer voor de deur die mij naar Schiphol heeft gebracht. Na een innig afscheid van Willy op pad. De vlucht verliep probleemloos en ook mijn angst om op tijd te zijn bij het treinstation bleek achteraf onterecht. Een taxi bracht mij binnen 20 minuten naar Puerta de Atcho vanwaar de trein naar Pamplona zou vertrekken.

Heel ontspannen in een drie uur durende treinreis die mij bracht naar Noord Spanje, Pamplona, Baskenland en dat laten de mensen je wel weten ook!l!

Vanuit het treinstation in Pamplona begon mijn 2e Camino, eerst naar het centrum voor een stempel bij de VVV en daarna nog even een biertje op het terras voor het oude stadhuis.

Op pad via de route die ik vorig jaar ook gelopen heb en dus herkenning.

Gelijk vorig jaar was deze etappe mijn niet qua weer goed gestemd want ook nu weer regen! Mooie test voor de poncho en met wat oefening ging het best.

Ik wilde naar Zariquiegui wandelen en dat is gelukt, toch ruim 15 km vanaf het begin.

Ik heb hier overnacht in de herberg waar ik vorig jaar met Rina & Frieda heb geschuild voor de regen en waar we zo'n leuke ontmoeting hebben gehad!

Hier geslapen op een kamer met 2 Italianen waarvan er 1 in Voorburg woont, Alexandro de ander Marco, dus het contact was snel gelegd.

De avond met een Nederlandse doorgebracht, Thea uit Broek op Langedijk, die veel te vertellen had. Ik heb haar de volgende dag nog kort gezien in Puenta.

De eerste dag zat erop, een lange dag maar wel een mooie!

De vraag van de Dag!

Met welke verwachtingen ben je vertrokken?

  • In iedere geval om weer veilig en wel thuis te komen! 
  • Vrij te blijven van al te ernstige blessures!
  • Mooie contacten op doen onderweg.
  • Te genieten van de omgeving/momenten!

Een paar Pamplona foto's van vorig jaar!

Facebook reacties